CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 25.05.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Kontrola pracujících cizinců

       

     Jihlavští celníci provedli od začátku letošního roku už 11 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnanost. Při kontrolách, při nichž  je využíván i služební pes,  bylo zkontrolováno 47 osob, 18 z nich vykonávalo pracovní činnost na našem území v rozporu s platnou právní úpravou.

     V těchto dnech celníci předali Úřadu práce v Jihlavě případ z konce dubna, kdy kontrolovali jistou stavební firmu v Jihlavě. Při ní 3  cizinci nepředložili platná pracovní povolení.

     Po vstupu České republiky do EU získali celníci mezi jinými novými kompetencemi i oprávnění provádět kontrolní činnost na úseku zaměstnanosti. Zjistí-li porušení zákona o zaměstnanosti, postoupí případ k dořešení příslušnému  kompetentnímu orgánu.

     Z dosavadních výsledků kontrol lze zobecnit, že na porušení zákona o zaměstnanosti se podílejí zaměstnavatelé tím, že zaměstnávají cizince bez příslušného pracovního povolení. Nejčastěji porušují výše uvedený zákon občané  ukrajinské národnosti. Ne zřídka se celníci setkávají se snahou zaměstnaných cizinců před kontrolou se ukrýt.

 

 


JUDr. Jaroslav Moravec 
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel: 545549282
mobil: 602200748
fax: 545573526
e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky