CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 08.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Neomylný rentgen

     Koncem minulého týdne využili brněnští celníci služeb velkokapacitního  mobilního rentgenu při provádění namátkové kontroly nákladních automobilů v blízkosti hraničního přechodu Břeclav-dálnice. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

     V prvním případě byl kontrolován kamion rumunské imatrikulace. Řidič předložil doklady ke zboží, ve kterých byla deklarována přeprava dřevěných hranolů z Rumunska do Německa. Mobilní rentgen tuto skutečnost potvrdil stejně, jako fyzická kontrola zboží. Navíc ale odhalil v podvozku vozidla celkem 99 kartonů, tedy 19800 ks cigaret zn. LM FILTER, neoznačených tabákovými nálepkami. Výše daňového úniku představuje téměř 50 tisíc Kč. Pašované cigarety byly zajištěny, řidi  pokračoval s nákladem do místa určení.

     Ve druhém případě, podobném předchozímu jako vejce vejci, provážel tranzitem přes Českou republiku řidič rumunského kamionu z Rumunska do Německa průmyslové součástky. Mobilní rentgen upozornil na přítomnost nějakého zboží v náhradní pneumatice. Po její demontáži celníci napočítali 15980 ks cigaret zn. LM FILTER, neoznačených tabákovými nálepkami. Daňový únik v tomto případě dosahuje téměř 42 tisíc Kč. I v tomto případě byly cigarety zajištěny, řidič pokračoval s nákladem do místa určení.

      Oba případy jenom zdůrazňují, jak velkým pomocníkem celníků velkokapacitní mobilní rentgen je. Podobné případy jsou po vstupu České republiky do EU velmi časté, liší se jen množstvím pašovaných cigaret a důmyslností jejich úkrytu.


JUDr. Jaroslav MORAVEC
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel: 545549282
mobil: 602200748
fax: 545573526  e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky