CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 17.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Mobilní rentgen zjistil běžence

      Dnes, 17. 7. 2006, dvě hodiny po půlnoci, prováděli břeclavští celníci z mobilního dohledu v blízkosti hraničního přechodu Břeclav dálnice -D2 namátkovou kontrolu, zaměřenou na přepravu zboží v nákladních automobilech. Jako pomocníka tentokráte použili velkokapacitní mobilní rentgen Celní správy ČR. V jeho síti uvízl kamion slovenské imatrikulace, řízený řidičem slovenské národnosti, přepravující dřevěné hranoly z Ruska do ČR.
       Při kontrole velkokapacitním mobilním rentgenem došlo k podezření, že na ložené ploše návěsu se mezi nákladem zboží v přední   části nacházejí osoby. Vozidlo bylo přemístěno do kontrolní haly, kde bylo za úzké spolupráce s pracovníky Referátu cizinecké a pohraniční policie ČR Břeclav přistoupeno k fyzické kontrole nákladového prostoru. Při ní bylo zjištěno porušení celního lanka v prostoru za kabinou tahače a dále bylo objeveno v přední části návěsu 21 osob nezjištěné totožnosti. Tyto osoby byly předány oddělení RCCP Břeclav - dálnice - D2. Řidič k celé záležitosti uvedl, že o osobách ukrytých v nákladu nic neví, že návěs přebral od kolegy v Trnavě.
       Tento záchyt je co do počtu osob objevených mobilním rentgenem CS ČR největším svého druhu v ČR, když v prvním případě bylo na Rozvadově objeveno zhruba před rokem 9 běženců. Je dokladem toho, že technika, byť ne zrovna levná, je naprosto nutná k výkonu namátkově prováděného mobilního  dohledu.
   

JUDr. Jaroslav Moravec
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel: 545549282
mobil: 602200748
fax: 545573526
e-mail: j.moravec@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky