CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 27.09.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Případ s krycím názvem "Ivoš"

Za období přelomu let  2002 až  2003 vyráběla  nejmenovaná firma se sídlem  na Hodonínsku surový nerafinovaný líh. Po roce výroby oznámil jednatel firmy  krádež celé lihovarnické kolony včetně veškerého příslušenství na Okresní oddělení Policie ČR v Kyjově.

Vzhledem ke skutečnosti, že se objevilo podezření z toho, že by uvedené zařízení mohlo sloužit k nelegální výrobě lihu a tím i k daňovým únikům, zahájili pracovníci Celního ředitelství Brno trestní řízení.

Během prověřování bylo zjištěno, že se s největší pravděpodobností jednalo o fingovanou krádež, jejímž cílem bylo dostat celé zařízení mimo dohled správce daně.

Podle účetních záznamů správce daně vyrobila tato firma za uvedené období  oficiálně 30 000 l surového nerafinovaného lihu. Na základě skutečností zjištěných operativním šetřením lze odůvodnit, že  bylo  vyrobeno 248 000 l surového lihu. Objem předpokládané  výroby byl určen  znalcem dle  spotřeby surovin a energie. Na základě zjištěných skutečností vydal správce daně  platební výměr k zaplacení  spotřební daně ve výši 51 000 000,-Kč.

Pracovníci Celního ředitelství Brno dále pátrali a zjistili, že  „ukradená“ kolona a další příslušenství bylo přemístěno do lihovaru v kraji Vysočina. Lihovarnická kolona byla zapojena do soustavy kolon, ale výroba lihu se v důsledku nedostatku finančních prostředků neuskutečnila.

Po prověření všech důkazních prostředků byl případ předán vyšetřovateli Služby kriminální policie a vyšetřování Útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality Brno. Vzhledem k výši škody byl případ postoupen z Krajského státního zastupitelství na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, pobočka Brno.

Za součinnosti Policie ČR Brno a pracovníků Celní správy CŘ Brno bylo zadrženo 5 osob, na které státní zástupce podal návrh na vzetí do vazby.

 

 


Oto Ploch
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel: 545 549 205
mobil: 602 217 615 
fax: 545 573 526 
e-mail: o.ploch@s.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky