CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 28.04.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci objevili dvě linky na výrobu pervitinu

Koncem minulého týdne proběhla poslední fáze realizace případu s krycím názvem „DONKEY“. Brněnským celníkům se ve spolupráci s kolegy z Olomouce a Ostravy podařilo zadržet čtyři osoby podílející se na drogové trestné činnosti. Jednalo se o jednoho občana české národnosti, jednoho občana srbské národnosti a dva občany albánské národnosti. Celý případ byl brněnskými celníky rozpracován více než půl roku. Významnost celého případu dokumentuje skutečnost, že v jeho rámci se podařilo celníkům ve Švédsku zadržet českého kurýra se zásilkou čtyř kilogramů heroinu, a dále se německým kolegům podařilo na základě informací brněnských celníků zadržet dalšího kurýra se zásilkou 1,2 kg kokainu.

Při poslední fázi realizace uvedeného případu proběhlo na území České republiky celkem devět domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých byly nalezeny dvě laboratoře na výrobu pervitinu (jedna v bytě a jedna ukrytá v lese) a dále bylo zadrženo čtyřicet gramů vysoce kvalitního pervitinu (tzv. krystaly).

Zajímavostí na celém případu je, že jedna z osob, která se na uvedené trestné činnosti podílela, byla po celou dobu ve výkonu trestu. Dva hlavní organizátoři trestné činnosti (občané srbské a albánské národnosti) byli již v minulosti za drogovou trestnou činnost odsouzeni.   Albánský organizátor byl na podzim loňského roku dokonce vyhoštěn z území České republiky, tzn., že během organizované trestné činnosti pobýval na území České republiky nelegálně. A ke všemu pro krytí své pravé identity používal doklady jiné osoby (konkrétně doklady svého bratra). 

Jednalo se tedy o velmi dobře organizovanou mezinárodní skupinu pachatelů, kterým bylo sděleno obvinění pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Vzhledem ke skutečnosti, že se trestné činnosti dopouštěli jako organizovaná skupina a ve větším rozsahu, všem zadrženým hrozí trest odnětí svobody ve výši 5 – 15 let.

     
  

por. Oto  Ploch
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel:   545 549 205
mobil: 602 217 615
fax:   545 573 526
e-mail: o.ploch@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky