CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 24.10.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Padělané zboží za 112 miliónů korun

 Včera dne 23. 10. 2008 v pozdních večerních hodinách skončila mimořádná kontrolní akce na dvou asijských tržnicích na Olomoucké ulici v Brně. Svým rozsahem se jednalo o druhou největší akci tohoto druhu za poslední dva roky v Jihomoravském kraji. Kontrola trvala dva dny a zúčastnilo se jí celkem 240 celníků z celé Moravy.
  Z důvodu podezření z porušení práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu a na základě  povolení státního zástupce byly provedeny prohlídky prodejních stánků a ostatních nebytových prostor.
Celkem bylo zkontrolováno přes 900 prodejních míst a ostatních nebytových prostor. Podařilo se zajistit nebývalé množství zboží s podezřením na padělky. Konkrétně se jednalo o textil, obuv, galanterii, hodinky, hračky, parfémy atd. v celkovém množství 97 tisíc kusů. Mimo tyto již tradiční komodity bylo zadrženo také 29 ks motorových pil s označením Husqvarna. V celních skladech skončilo zhruba přes 700 pytlů zboží. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek byla odhadnuta na částku  112 130 000,- Kč.                            
 Bylo objeveno 5 důmyslných tajných úkrytů, ve kterých se nacházely padělky textilu, obuvi a galanterie. Kontrola se i přes svůj  nebývalý rozsah obešla bez mimořádných událostí.
 Dosavadní zkušenosti ukazují, že po každé takové akci zaměřené na padělky dochází především na menších tržnicích na přechodnou dobu k poklesu nabídky zboží porušující některá práva duševního vlastnictví.
   

por. Oto  Ploch
Tiskový mluvčí CŘ Brno
tel:   545 549 205
mobil: 602 217 615
fax:   545 573 526
e-mail: o.ploch@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky