CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 21.09.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Boj celníků s padělky pokračuje

Po pátečním zásahu na tržnici v Brně, v Olomoucké ulici č. 65 zasáhli celníci opět. Tentokrát se jednalo o tržnici na Olomoucké ulici č. 61.

V neděli ve večerních hodinách prováděla hlídka mobilního dohledu Celního úřadu Brno pravidelnou kontrolní obchůzku na této tržnici. Těsně před koncem služby si v jedné hale povšimla otevřeného stánku. V ten moment však hlídku zaregistroval i prodávající, stánek uzavřel a dal se na útěk. Nahlédnutím přes stěnu celníci zjistili, že ve stánku jsou uzavřeny tři osoby české národnosti. Byl přivolán správce tržnice, který však klíče od stánku neměl. Postupně se však jedné z osob ve stánku podařilo svépomocí dveře otevřít.

Uvnitř se nalézalo přibližně 600 kusů různého zboží podezřelého z porušování některých práv duševního vlastnictví. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě potvrzení podezření činila více než milión korun.

Z evidence správce tržnice byl zjištěn majitel stánku. Na základě předchozích poznatků celníků se ukázalo, že se jedná o osobu, se kterou již bylo správní řízení v této věci vedeno. V případě prokázání užívání nekalých obchodních praktik hrozí pachateli propadnutí zboží a pokuta až do výše pěti milionů korun. Celní správa úzce spolupracuje s živnostenským úřadem. Ten v rámci své pravomoci pak může podniknout další kroky.


Por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky