CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 10.05.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci navrhnou obvinění dvou prodejců z Hatí

        Důkazy nezbytné pro obvinění dvou vietnamských prodejců se podařilo zajistit brněnským celníkům v neděli odpoledne na tržnicích v Hatích.       

        Ve spolupráci se zástupcem majitele ochranných známek byl obou případech nejprve uskutečněn nákup zboží označeného ochrannými známkami (tzv. předstíraný převod), ke kterému je nezbytné povolení okresního státního zástupce. Se souhlasem Okresního soudu ve Znojmě následovaly prohlídky vybraných prodejních stánků.

        Jednalo se o dva stánky na tržnici CHINA TOWN a pět stánků na tržnici Hatě II v bezprostřední blízkosti státní hranice s Rakouskem. Tato místa byla už po určitou dobu sledována. Důkladnou prohlídkou byly kromě zboží s ochrannými známkami objeveny i skryté prostory ve stropě a za zadní stěnou stánků sloužící jako skladiště. Celníci při kontrole zajistili 955 kusů převážně textilního zboží, parfémů a doplňků. Dle vyjádření zástupce majitele ochranných známek se jednalo o padělky. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 3 447 000 korun.

        Celníci vyslechli tři osoby vietnamské státní příslušnosti - dva muže a ženu, manželku jednoho z nich. Oba muži přiznali provozování několika prodejních stánků, vlastnictví a prodej padělaného zboží. Žena se spolupodílela na chodu manželovy živnosti.

        Po zpracování důkazního materiálu celníci předají případy Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhaní pro podezření ze spáchání trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Za uvádění padělaného zboží do oběhu hrozí oběma pachatelům propadnutí zboží nebo jiné majetkové hodnoty, zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody až na dva roky.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky