CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 12.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celník ve svém volnu využil právo občanského zadržení

        Pachatele ve vozidle plném podezřelého zboží v hodnotě téměř šest milionů korun zadržel brněnský celník ve svém volném čase.

        Ve čtvrtek odpoledne pracovník brněnského celního úřadu využil své občanské právo zadržet osobu podezřelou ze spáchání trestného činu. Ve svém volnu si při jízdě autem všiml vozu před sebou. Jednalo se o Volkswagen Golf, ve kterém už dříve byl zjištěn převoz padělků. I tentokrát byl vůz zjevně plně naložen pytli a téměř „seděl“ na silnici.

        Pracovník ihned vyrozuměl kolegy ve službě. Na křižovatce, když oba vozy stály na červenou, se mu při rozjezdu podařilo Volkswagen předjet a zastavit. Vyzval řidiče, aby z vozu vystoupil, ten se však zamknul. Vzápětí přijela hlídka mobilního dohledu celního úřadu. Na její výzvu řidič z auta vystoupil a umožnil namátkovou kontrolu nákladu. Pytle a krabice obsahovaly zboží označené ochrannými známkami.

        Volkswagen hlídka převezla na celní úřad a náklad důkladně zkontrolovala. Zajistili 3 355 kusů textilu, 569 opasků, 15 kabelek a 151 peněženek. Prodejní hodnota originálů byla vyčíslena přibližně na 5 758 000 korun. K případu byl přivolán i policejní orgán Celního ředitelství Brno. Ten po nezbytných úkonech celou záležitost ještě téhož dne předal Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky