CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 08.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Jihlavští celníci trefili do černého

       Padělky za půl milionu, nelegálně dovezené cigarety a nafta jsou výsledkem kontrol jihlavských celníků v tomto týdnu na dálnici D1.

        V pondělí v pozdních večerních hodinách pracovníci jihlavského celního úřadu ve spolupráci s Policií ČR zkontrolovali vozidlo Citroen Xsara Piccaso s českou registrační značkou na parkovišti u motorestu Melikana na dálnici D1 ve směru na Prahu. Osádku vozu tvořili dva Češi. Prohlídkou vozu celníci zjistili, že muži převáží větší množství zboží označeného ochrannými známkami. Jednalo se především o oděvy, prádlo a sluneční brýle. Vzhledem k podezření, že by to mohly být padělky, celníci zboží zajistili. Prodejní cena originálů by mohla dosáhnout 515 000 korun.

        Dle výpovědi mužů, se jednalo o náhodnou koupi na nespecifikované benzince poblíž Brna od neznámé osoby. Vše mělo být určeno pouze pro jejich osobní potřebu. Nevěrohodnost jejich tvrzení byla více než zřejmá – různé velikosti, dámské i pánské provedení, řada brýlí apod. Pro podezření ze spáchání trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením případ převzali pracovníci Celního ředitelství Brno a následně zahájí přípravné trestní řízení.

        Následující den se celníci při své kontrole na dálnici zaměřili na zahraniční autobusy. A opět s úspěchem. V autobusu jedoucím z Rumunska do Německa celníci objevili v zavazadlovém prostoru přídavnou nádrž na naftu, která nebyla uvedena v dokladech. Z nádrže celníci odčerpali a zajistili 250 litrů nelegálně převážené nafty. Podle řidiče byla natankována na Slovensku. Únik na spotřební dani by činil přibližně 2738 korun. Dále celníci při prohlídce našli 5260 kusů cigaret značek VICEROY RED a JIN LING BLEND s ukrajinskými kolky, které byly ukryty v uměle vytvořeném prostoru za zadní řadou sedadel. Únik na cle a daních byl vyčíslen přibližně na 14 000 korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky