CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 18.01.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Cigarety pašované v bulharském linkovém autobusu

        Tisíce cigaret ukrytých v karoserii linkového autobusu z Bulharska objevili včera brzy ráno brněnští celníci.

        Na základě zkušeností a poznatků z vlastní činnosti se celníci při kontrolách v terénu zaměřili i na zahraniční autobusy. Tentokrát se jednalo o pravidelnou linku z bulharské Sofie do Prahy. V brzkých ranních hodinách pracovníci celního úřadu podrobili důkladné kontrole autobus při jeho přestávce na autobusovém nádraží v Brně.

        Nejprve byli zkontrolováni cestující, následně interiér autobusu, zavazadlové prostory a nakonec i konstrukční dutiny. Při kontrole podvozku jeden z pracovníků objevil menší, těžko přístupný prostor překrytý kusem koberce. Po výzvě celníků řidič vstup do skrýše ukázal. Uvnitř se nacházelo 40 kartonů cigaret (8.000 kusů) se srbskými kolky.

        Právě pro tento typ kontrol jsou vybraní pracovníci Celní správy ČR školeni ve speciálních kurzech. Je důležité, aby pro podobné typy kontrol znali konstrukci autobusů, jejich konstrukční dutiny i možné přístupy k nim.

        Řidič autobusu se přiznal k nezákonnému dovozu zboží, za což mu hrozí sankce propadnutí zboží a pokuta až do výše 100 tisíc korun. Z dovezených cigaret bude také vyměřeno clo, spotřební daň a daň z přidané hodnoty v celkové výši přibližně 25.000 korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky