CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 02.10.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Sklad nelegálního alkoholu a griotka s metanolem

        Desítky litrů domácí griotky s obsahem metanolu, stovky litrů nezdaněného i nekolkovaného alkoholu, tisíce cigaret a desítky kilogramů tabáku zajistili v předvečer státního svátku pracovníci celních úřadů v působnosti Celního ředitelství Brno.

        Na základě informací získaných při správě spotřebních daní brněnští celníci požádali Okresní soud ve Vyškově o příkaz k domovní prohlídce rodinného domu na Vyškovsku. Na místě zjistili, že v domě dochází k nelegálnímu skladování a distribuci lihovin, tabáku a cigaret. Majitel nebyl schopen věrohodným způsobem prokázat nabytí a zdanění zboží. Jeho část navíc nebyla opatřena kontrolními páskami. Celníci zajistili celkem 577 litrů lihovin ve spotřebitelském balení, 33 kilogramů tabáku a 8860 kusů cigaret. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 130 000 korun.

        Tentýž den večer přijalo operační centrum Celního ředitelství Brno oznámení soukromé laboratoře o pozitivním nálezu metanolu v testovaném vzorku lihoviny. Ve spolupráci s Policií ČR celníci zjistili, že muž z Blanenska nakoupil 20 litrů „Lašského tuzemáku“ v rámci podomního prodeje. Následně je smíchal s ovocným destilátem a dalšími přísadami a podomácku vyrobil „Griotku“. Z obavy, že by nakoupený tuzemák mohl obsahovat nebezpečný metanol, nechal si vyrobenou směs otestovat. Lihoviny byly na místě zajištěny.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky