CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 05.09.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Kontroly letní pracovní sezóny na jižní Moravě a na Vysočině přinesly výsledky

        Celkem 20 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců a občanů ze zemí Evropské unie, 103 zkontrolovaných osob, pět cizinců bez povolení k zaměstnání, z toho jeden s propadlým povolením k pobytu a 35 občanů ze států Evropské unie bez dokladu o splnění oznamovací povinnosti vůči Úřadu práce ČR. Taková je bilance kontrol zaměstnanosti realizovaných v červenci a v srpnu celními úřady v působnosti Celního ředitelství Brno.

        Až na dvě výjimky pracovaly všechny kontrolované osoby ve stavebnictví. Nejčastěji se jednalo o Slováky a Poláky, v menší míře pak Bulhary, Rumuny, Ukrajince a Vietnamce. Nejvyšší počet porušení zákona byl zjištěn na Žďársku, Brněnsku a Jihlavsku. Případy byly postoupeny příslušným Oblastním inspektorátům práce k projednání.

        Kontroly nelegální zaměstnanosti jsou jednou z řady kompetencí celní správy. V mezích zákona o státní kontrole a zákona o zaměstnanosti celníci kontrolují zaměstnávání cizinců (lidé ze zemí mimo Evropskou unii) a občanů ze států Evropské unie.

        Kontrola zaměstnanosti cizinců spočívá v ověření, zda osoby vykonávají na pracovišti zaměstnavatele práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání nebo s povolením k dlouhodobému pobytu. V případě občanů ze zemí Evropské unie se ověřuje skutečnost, zda zaměstnavatel nejpozději v den jejich nástupu do zaměstnání oznámil tuto skutečnost Úřadu práce ČR.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky