CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 17.09.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Kontroly lihovin na jižní Moravě a na Vysočině

Stovky kontrol, půldruhého tisíce litrů zajištěných lihovin a nelegální palírna alkoholu jsou výsledkem kontrolní činnosti celních úřadů v působnosti Celního ředitelství Brno za období posledních tří dnů.

V souvislosti s mimořádnou situací zkontrolovaly celní úřady na jižní Moravě a na Vysočině 354 provozoven. Jednalo se o velkosklady, restaurace, bary, smíšená zboží i večerky. V jedenácti případech bylo zjištěno porušení zákona. V polovině případů majitelé lihovin nebyli schopni doložit jejich původ a prokázat řádné zdanění. Polovina zajištěných lihovin nebyla označena kontrolní páskou. V jednom případě byly zjištěny zcizené kontrolní pásky. Ve dvou případech byla v lihovinách zjištěna přítomnost chloridů, což zakládá podezření, že mohly být vyrobeny z denaturovaného lihu, který není určený ke konzumaci.

Celníci zajistili přibližně 4 500 litrů podezřelých lihovin, přičemž únik na spotřební dani činí téměř půl milionu korun. Z kontrolovaného alkoholu odebrali řadu vzorků, které zaslali k odborné expertize do celně technické laboratoře v Praze.

Ve spolupráci s Policií ČR se jihomoravským celníkům v rámci kontrolní činnosti podařilo odhalit nelegální palírnu alkoholu v Hustopečích u Brna, distribuční sklad neznačených a nezdaněných lihovin na Znojemsku a provozovnu v Moravských Budějovicích, ve které bylo skladováno velké množství lihovin označených zcizenými a částečně i padělanými kontrolními páskami. U těchto případů Celní ředitelství Brno zahájí trestní prověřování z důvodu podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky