CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 04.06.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Padělatelka CD a DVD, kurýr i překupník

        Více než osm tisíc CD a DVD nosičů se záznamem, tisíce čistých CD a DVD nosičů, vypalovačky, počítače, skenery, tiskárny, kopírky, desítky kilogramů obalového materiálu, k tomu zadržená padělatelka, kurýr i konečný prodejce – to vše je výsledkem realizace rozpracovaného případu nelegální výroby a distribuce hudebních a filmových nosičů.

        V pátek 25. května ve večerních hodinách jihomoravští celníci zahájili závěrečnou fázi rozpracovaného případu nelegální výroby a distribuce hudebních a filmových nosičů. Dlouhodobé sledování, odposlechy, prohlídky a systematická práce přinesly svůj výsledek.

        Již v roce 2010 celníci odhalili vietnamského padělatele a jeho společníka a zároveň zlikvidovali jejich dílnu ve Znojmě. Přestože byl Vietnamec odsouzen k podmíněnému trestu (dosud nepravomocnému) ve své nelegální činnosti nepolevil a našel si zdroj padělků jinde.

        Zkontaktoval se s Vietnamkou v Praze, která svým „zbožím“ zásobovala nejen tržnice na Znojemsku, ale i pražskou Sapu, holešovickou tržnici a jiné. Celníci využili situace, kdy kurýr – další Vietnamka pro něj převážela z Prahy do Znojma novou zásobu CD a DVD pro prodej na tržnici a zasáhli na dvou místech současně. Ve Znojmě zadrželi u autobusu kurýra a bývalého padělatele při převzetí zboží a zároveň padělatelka v Praze uvítala nečekanou návštěvu celní správy s příkazem k domovní prohlídce. Žena byla rovněž zadržena.

        V jejím bytě celníci zajistili neuvěřitelné množství materiálu – 4 697 kopií s hudebními tituly, 3 320 kopií s filmovými tituly, 2 326 nosičů bez záznamu, tři počítače s osmi vypalovacími mechanikami, osm externích vypalovaček, sedm tiskáren, tři multifunkční zařízení (tiskárna, skener, kopírka), dva externí disky, jeden skener a 29 kilogramů obalového materiálu (booklety a obálky).

        Za trestný čin porušování autorského práva hrozí pachatelům propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty, peněžitý trest případně i trest odnětí svobody až na pět let.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky