CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 16.03.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Celníci při akci DRÁTENÍK odhalili padělky kosmetiky

Dne 16.3.2005 uzavřeli pracovníci Odboru pátrání Celního ředitelství České Budějovice dlouhodobě rozpracovaný případ s krycím názvem DRÁTENÍK.Jednalo se o sledování aktivity skupiny cizích státních příslušníků, kteří na území města Českých Budějovic formou podomního a pouličního prodeje distribuovali kosmetické výrobky – většinou parfémy. Jednalo se o značky Hugo BOSS, LACOSTE, Chanel, Davidoff, Calvin Klein a KENZO,které byly nabízeny značně pod cenou Jak se následně ukázalo, šlo o padělky, což bylo patrné i při laickém posouzení ( nekvalitní obaly atd.) Jednalo se o výrobky asijské provenience, které byly z meziskladů v zahraničí sítí drobných prodejců dováženy do České republiky.

V průběhu akce bylo zadrženo a předvedeno 8 osob. Při následně provedených prohlídkách vozidel a objektů bylo zajištěno celkem 164 ks plagiátů v odhadované ceně přesahující 300 tisíc Kč.

V rámci prověřování bylo zjištěno, že s určitým časovým předstihem před zahájením distribuce byla ve městě záměrně rozšiřována fáma, že se jedná o zboží, pocházející z krádeží v supermarketech, případně značkových obchodech. Tuto fámu vytvořili a rozšířili sami prodejci, aby podpořili zájem o nabízené plagiáty a zároveň ozřejmili nízkou cenu, za níž byly na ulicích nabízeny.

V souvislosti s tímto případem žádá odbor pátrání Celního ředitelství České Budějovice občany, kteří byli distributory osloveni nebo nakoupili plagiáty parfémů, aby se osobně nebo telefonicky obrátili na Celní ředitelství České Budějovice, Kasárenská 6, číslo telefonu 386 103 120 nebo 386 103 125. Uvedené telefonní linky jsou k dispozici nepřetržitě.

Probíhá trestní prověřování ve věci podezření ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu . V případě obvinění z výše uvedeného trestného činu pachatelům hrozí odnětí svobody v maximální hranici 2 let.

 

FOTODOKUMENTACE
Kliknutím myši zvětšíte obrázek do původní velikosti.

   

Ing. Jaroslav Vlášek 
tiskový mluvčí CŘ České Budějovice  tel.: 386714221  fax: 386356067  mobil: 605818467  e-mail: j.vlasek@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky