CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 21.08.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Bezhotovostní platby

Mezi jednu z mnoha činností celníků patří i kontrola tzv. bezhotovostních plateb nad limit 15.000,- EUR. Povinnost provést platbu bezhotovostně se vztahuje na platby prováděné navzájem mezi osobami s místem trvalého pobytu, místem pobytu nebo sídlem na území ČR, pobočkami nebo organizačními složkami zahraničních osob zřízenými na území ČR nebo na platby prováděné osobami s místem trvalého pobytu, místem pobytu nebo sídlem na území ČR, pobočkami nebo organizačními složkami zahraničních osob zřízenými na území ČR ve prospěch osob s místem pobytu nebo sídlem v zahraničí.
     V minulém měsíci zjistili jihočeští celníci při kontrole u  firmy z Milevska, že tato přijala za dodané zboží platbu v hotovosti ve výši 655.227,40,- Kč od firmy z Č. Budějovic. V současné době probíhá správní řízení a poskytovateli i příjemci platby hrozí pokuta až do výše 5.000.000,- Kč, nejméně však 10.000,- Kč.
     Jelikož se v poslední době nejedná o ojedinělý případ, další dva případy byly zjištěny na Jindřichohradecku a v současné době je v šetření firma z Českých Budějovic, chtěli bychom tímto upozornit na tato zákonná pravidla spojená s omezením plateb v hotovosti. Dále upozorňujeme, že platba v české nebo jakékoliv cizí měně se přepočítává na měnu EURo směnným kursem devizového trhu vyhlášeným ČNB a platným ke dni provedení platby a že se do limitu 15.000,- EUR započítávají všechny platby v české i cizí měně, provedené týmž poskytovatelem platby témuž příjemci platby v průběhu jednoho kalendářního dne.


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky