CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 27.09.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Celníci chrání spotřebitele

V úterý 26. 9. 2006 provedli jihočeští celníci na tržnici „EDER“ v katastru obce Studánky a na tržnici v katastru obce Strážný kontrolní akce zaměřené na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem kontrolních  akcí bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     Na tržnici „EDER“ v katastru obce Studánky bylo celkem zkontrolováno 21 stánků. Byl ustanoven pouze jediný majitel stánku, v ostatních případech nebyl majitel stánku zjištěn. Bylo zajištěno celkem 1180 ks textilního ošacení  a předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 377.600,-Kč.
     Na tržnici v katastru obce Strážný byly zkontrolovány 2 stánky a jeden rozsáhlý objekt. Kolem těchto prostor se pohybovali neznámé osoby, které bezprostředně po příjezdu celníků tyto prostory (stánky a objekt) opustili. Celníci zde zajistili velké množství textilních výrobků a obuvi, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví (Adidas, Puma, Nike, Dolce Gabbana, Miss Sixty, s.Oliver aj.) a velké množství zboží, které bylo vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD). Z důvodů velkého množství převážně textilních výrobků (svetry, mikiny, teplákové soupravy, bundy, trika aj.) probíhá v současné době počítání a třídění jednotlivých kusů. Podle předběžných odhadů se jedná o tisíce ks textilních výrobků a cca 700 ks CD a DVD, na jejichž odvoz bude potřeba přibližně 250 pytlů. Předběžně vyčíslená škoda činí cca 10.000.000,-Kč.
     Pokud bude následným kontrolním postupem prokázáno, že se skutečně jedná o padělky, bude v dalším řízení rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání ve prospěch státu.

 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky