CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 23.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Padělky v kamenných obchodech za více jak milion zajistili jihočeští celníci

     V úterý 21.11. a ve středu 22.11. 2006 provedli jihočeští celníci 3 kontrolní akce, při kterých se zaměřili na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele v kamenných obchodech. Cílem kontrol bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.
     V kamenném obchodu na českobudějovickém sídlišti zajistili v úterý 21.11. celníci celkem 796 ks textilních výrobků renomovaných značek a 2 páry obuvi, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí  1.019.980,-Kč.
     Téhož dne v odpoledních hodinách provedli celníci kontrolní akci v kamenném obchodu v katastru města Sezimovo Ústí. Výsledkem této akce bylo zajištění 96 ks textilních výrobků (28 ks teplákových souprav, 4 ks dětských teplákových souprav, 10 ks tepláků, 31 ks krátkých kalhot, 4 ks šusťákových kalhot a 19 ks dětských tepláků) značky „ADIDAS“, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí  127.870,-Kč.
     Ve středu 22.11. kontrolovali celníci kamenný obchod v katastru města Český Krumlov se stejným zaměřením na dodržování práv duševního vlastnictví. V rámci této kontrolní akce zajistili 35 ks textilních výrobků a 5 ks kabelek, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí  44.400,-Kč.
     Pokud bude následným kontrolním postupem prokázáno, že se skutečně jedná o padělky, bude v dalším řízení rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání ve prospěch státu.
     Tyto kontrolní akce jsou důkazem toho, že se jihočeští celníci v rámci kontrol na dodržování práv duševního vlastnictví nezaměřují pouze na tržnice a stánky, ale že průběžně kontrolují i kamenné obchody a jiná prodejní místa na území celého Jihočeského kraje.  Výsledky těchto akcí jsou dále důkazem toho, že se spotřebitelé mohou setkat s prodejem padělků různého zboží (převážně textilních výrobků) i na prodejních místech, kde by to nečekali.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky