CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 06.12.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Padělky za dva miliony

     V prvních prosincových dnech provedli jihočeští celníci v kamenném obchodě v Českých Budějovicích a na tržnici v katastru obce Strážný kontrolní akce zaměřené na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, při kterých zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 2 miliony korun. Cílem kontrolních  akcí bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     V úterý 5.12.2006 na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích bylo v rámci kontroly provozovny vietnamského prodejce zajištěno celkem 2.724 ks výrobků renomovaných značek, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Jedná se o textilní výrobky, obuv, hodinky, kryty na mobil, sluchátka k mobilu, polštáře, nádobí, plovací kruhy a vesty, zubní kartáčky, toaletní vody a dětské šperkovnice. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 1.368.870,-Kč.
     Na tržnici v katastru obce Strážný provedli celníci kontrolu se stejným zaměřením již v pátek 1.12.2006. Přítomní prodejci se ihned po příjezdu hlídky rozprchli a ke stánkům se nikdo nehlásil. Po důkladné kontrole prodejních prostorů bylo zajištěno celkem 494 ks textilních výrobků renomovaných značek (čepice, bundy, mikiny, trika, tílka a teplákové soupravy), u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 607.850,-Kč.
     Pokud bude následným kontrolním postupem prokázáno, že se skutečně jedná o padělky, bude v dalším řízení rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání ve prospěch státu.

 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky