CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 11.12.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Padělky za čtyři miliony

     V pátek 8.12.2006 provedli jihočeští celníci na  tržnicích v katastru obcí Dolní Dvořiště a Strážný kontrolní akce zaměřené na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, při kterých zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 4 miliony korun. Cílem kontrolních  akcí bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     V katastru obce Strážný provedli celníci kontrolu vietnamské tržnice. Jak se již v takových případech stalo zvykem, přítomní prodejci se ihned po příjezdu hlídky rozprchli a ke stánkům se nikdo nehlásil. Po důkladné kontrole prodejních prostorů bylo zajištěno přibližně 1000 ks textilních výrobků, 600 ks CD a DVD nosičů, 50 párů obuvi a 10 ks hodinek, u kterých existuje důvodné podezření z porušování některých práv duševního vlastnictví. Přesné počty jednotlivých kusů padělků renomovaných značek budou známy později (úterý 12.12 nebo středa 13.12.). 100 pytlů se zajištěným zbožím bylo odvezeno do centrálního skladu. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 3.500.000,-Kč.
     Ve druhém případě provedli českokrumlovští celníci kontrolu se stejným zaměřením na vietnamské tržnici v blízkosti HP Dolní Dvořiště. Při kontrole byl zjištěn prodej plagiátů a napodobenin. Celníci zajistili 34 ks textilních výrobků a 67 ks kabelek, tašek, batohů a peněženek. Jednalo se o zboží značek Gucci, Louis Vuitton, Dolce @ Gabbana, Bayern München, Polo, Puma a Red Bull. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 165.100,-Kč.
     Pokud bude následným kontrolním postupem prokázáno, že se skutečně jedná o padělky, bude v dalším řízení rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání ve prospěch státu.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice  tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky