CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 22.10.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Opět padělky za miliony

     V sobotu 20.10.2007 v poledních hodinách provedli českokrumlovští celníci ve spolupráci se strakonickými kolegy kontrolní akci v kamenném obchodu v katastru obce Vyšší Brod zaměřenou na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem kontrolní  akce bylo zjistit, zda se v kontrolovaných prostorách skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     V rámci této akce bylo zajištěno celkem 379 ks padělků textilních výrobků, obuvi, hodinek a kožené galanterie. Dále bylo zajištěno 83 ks her pro herní konzole. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 1.187.984,- Kč. V průběhu akce bylo využito institutu předstíraného převodu podle ustanovení § 158c trestního řádu. Předstíraným převodem se rozumí předstírání koupě, prodeje nebo jiného způsobu převodu předmětu plnění včetně převodu věci, k jejímuž držení je třeba zvláštního povolení, jejíž držení je nepřípustné, která pochází z trestného činu, nebo která je určena ke spáchání trestného činu..
     O dva dny dříve ve čtvrtek 18.10.2007 provedli jindřichohradečtí celníci kontrolní akci se stejným zaměřením ve stánku umístěném v prostorách jednoho jindřichohradeckého supermarketu. V rámci kontroly bylo zajištěno celkem 294 ks napodobenin čepic s kšiltem, šňůr k mobilním telefonům a kovových přívěsků značek BMW, VW,  Mercedes-Benz, Honda, Audi, Ferrari a Škoda. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 117.945,- Kč.
      Od začátku roku 2007 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 75 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, obuv, CD a DVD nosiče.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky