CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 08.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Opět padělky

     V minulém týdnu jihočeští celníci v rámci své kontrolní činnosti zajistili ve třech případech padělané zboží za téměř 5 miliónů korun.
     Ve středu 3. 9. 2008 provedli strakoničtí celníci kontrolní akci na tržnici zvané „Mirage“ v obci Strážné na Prachaticku. Celníkům se podařilo překvapit asijské trhovce, kteří před nimi nestačili uzavřít dva stánky. Asiaté, jak je v takových případech obvyklé, od těchto stánků utekli a k nabízenému zboží se nikdo nehlásil. Poté strakoničtí celníci provedli kontrolu, v rámci které zajistili celkem 1.710 kusů audiovizuálních nosičů, textilních výrobků a doplňků známých značek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví a autorských práv. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 1.736.000,- Kč.    
     Ve čtvrtek 4. 9. 2008 prováděli jihočeští celníci kontrolní akci v rámci svých kompetencí v silniční dopravě a též se zaměřili na přepravu zboží porušující práva duševního vlastnictví. V obci Čkyně na Prachaticku celníci zastavili dodávkové vozidlo Fiat Ducato. Následně provedli kontrolu nákladového prostoru. V rámci této kontroly bylo zjištěno, že dvě osoby vietnamské národnosti dopravují na stánkové tržiště v obci Strážné větší množství zboží, které poškozuje práva duševního vlastnictví. Celníci zajistili celkem 1.570 kusů textilních výrobků neoprávněně označených ochrannými známkami Adidas, Puma, Playboy, Eastpak, Ed Hardy, Jack Wolfski a Hello Kitty. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 1.959.691,- Kč.
     Tentýž den ve čtvrtek 4. 9. 2008 zastavili, v rámci kontrolní akce se stejným zaměřením, českobudějovičtí celníci  v obci Planá u Českých Budějovic řidiče vietnamské národnosti, který řídil osobní automobil Chrysler Voyager. Při kontrole bylo nalezeno celkem 30 kusů náramkových hodinek značek Breitling, Rolex, Porsche, Omega, TAG a DG. Tyto náramkové hodinky nesoucí znaky porušení práv duševního vlastnictví byly následně zajištěny. Řidič tvrdil, že to není jeho zboží, ale kamarádů, jejichž totožnost však neuvedl. Zboží bylo převáženo bez potřebných dokladů. Celková škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila odhadem více než jeden milion korun.          
     Od začátku roku 2008 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 110 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, obuv, CD a DVD nosiče.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky