CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 24.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Pirátské kopie CD a DVD nosičů zajištěny

     V sobotu 21. 2. 2009 provedli strakoničtí celníci na tržnici „Kravín“ v katastru obce Strážný kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem kontrolní  akce bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 3.750 ks pirátských kopií CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv souvisejících s právem autorským by v případě prodeje činila 2.457.000,- Kč. Zboží bylo zajištěno v jednom ze stánků, od kterého , jak je to v těchto případech obvyklé, asijský trhovec před celníky utekl. Asiaté, stojící před stánkem, celníkům tvrdili, že jsou pouze na návštěvě a že se stánkem nemají nic společného. Mezi zajištěnými plagiáty byly například i  nejnovější tituly filmů jako: Operace Valkýra, Kurýr 3, Frost/Nixon, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Sex ve městě, Austrálie, Madagaskar 2: Útěk do Afriky, a z českých titulů na zakázku v němčině namluvený film Obsluhoval jsem anglického krále. Mezi CD nosiči byla  například nová Metalica, AC/DC – Black EIS, Bruce Springsteens, Bravo hity 2009 a další. V roce 2009 se jedná o největší úlovek zajištěných pirátských CD a DVD nosičů na jihu Čech. Případ je nadále v šetření strakonických celníků.
   
     V sobotu 21. 2. 2009 provedli českokrumlovští celníci ve vietnamské tržnici U lomu v Kaplici kontrolní akci se stejným zaměřením. Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 211 ks  převážně textilních výrobků, hodinek a výrobků kožené galanterie, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 486.901,- Kč.

     Českokrumlovští celníci provedli v pondělí 23. 2. 2009 další kontrolní akci se stejným zaměřením na prodej padělků a napodobenin, tentokráte v kamenném obchodě v Kaplici. I zde zajistili zboží, u kterého je důvodné podezření, že se jedná o padělky značek chráněné ochrannými známkami.Celkem bylo zajištěno 25 ks textilních výrobků a obuvi. Majitel zboží byl kontrole přítomen. Zajištěné zboží bylo pověšeno v prodejně na ramínkách a položeno pod prodejním stolem. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 39.830,- Kč.  

     Od začátku roku 2009 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za 4 miliony korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na CD a DVD nosiče a textilní výrobky. 

     
     

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: 386 714 233
mobil: 724 667 811
fax: 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky