CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 16.09.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Přetlačovaná ve stánku

     Na začátku týdne provedli českokrumlovští a strakoničtí celníci v katastru obce Vyšší Brod a Strážný kontrolní akce zaměřené na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem kontrolních akcí bylo zjistit, zda se na místních tržnicích nebo v kamenných obchodech skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
     Na pondělí 13. září 2010 naplánovali českokrumlovští celníci kontrolní akci na tržnici ve Vyšším Brodě. Byl vytipován konkrétní objekt, kde by se mohlo prodávat zboží porušující práva k ochranné známce – krajní stánek u asijské restaurace, který se nedařilo při běžných kontrolách prověřit, neboť ho prodejci dokázali vždy před příjezdem kontrolujících celníků uzavřít. Proto tentokráte zvolili celníci trochu odlišnou formu kontroly. Dva celníci, jednalo se o muže a ženu, vstoupili do prostoru prodejního stánku v civilním oděvu jako běžní zákazníci. Hned po vstupu bylo patrné, že se zde nachází mnoho zboží, které již na první pohled vykazuje znaky padělků. Proto muž řekl kolegyni, aby mobilním telefonem přivolala hlídku celníků, tak jak bylo domluveno. Bylo cca 11.15 hodin, když žena vyšla ven a zavolala. Poté se vrátila zpět. Kontrolní skupina čekala na „signál“ na kraji obce přibližně 2 minuty od místa kontroly. V době kontroly se v prostoru stánku pohybovali nejméně tři prodejci – dva muži a jedna žena. Jeden muž se věnoval ženě a muži nabízela zboží přítomná prodavačka. Najednou se z vysílačky, kterou měla tato prodavačka na krku, ozvaly nějaké zvuky a v té chvíli začali přítomní prodávající vytlačovat nakupující ven z prodejny. Kromě celníků se ve stánku nacházeli minimálně další dva zákazníci, pravděpodobně cizinci, kteří byli vytlačeni mimo prodejní místo. Jeden z prodavačů následně uchopil nevybíravě příslušnici Celní správy oběma rukama zezadu přes hrudník a takto ji vytlačil ven za dveře. Obdobně se snažili prodejci vytlačit i příslušníka Celní správy. Jejich agresivita se stupňovala, natlačili kolegu na stěnu stánku, a tam s ním smýkali. Asiat celníka nechtěl uvolnit ze sevření a tak spolu zápasili v prostoru východu ze stánku. Celé to mohlo trvat tak necelou minutu. Během celého incidentu celník prokazoval svou příslušnost k celní správě, a to jak slovy: „Celní správa“ a také služebním průkazem. Prodejci na to nijak nereagovali. Poté vstoupil do stánku celník v uniformě, člen přivolané hlídky, a tomu se podařilo prodejce od kolegy odtrhnout. Asiat se následně sesunul k zemi a zůstal ležet. Druhý prodejce o něm tvrdil, že ho bolí břicho, že nemá doklady a že potřebuje doktora. Celníci okamžitě zavolali na tísňovou linku 155. Celník v civilu, který předstíral zákazníka, utrpěl hematomy obou horních a dolních končetin a oděrky, které mu byly ošetřeny zdravotnicí ze sanity, která se dostavila k ošetření „ležícího muže“. Útočníci mu však roztrhali bundu a košili. Ještě před příjezdem sanitky se na místo dostavili příslušníci Policie ČR, které přivolal (tísňová linka 158) kolega z hlídky. Tito byli informování o průběhu incidentu a provedli prvotní úkony. Následná kontrola prokázala podezření a celníci zajistili velké množství zboží, u kterého vzniklo důvodné podezření z porušení práv k ochranné známce. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 5.008.600,- Kč.
     V úterý 14. září 2010 provedli strakoničtí celníci kontrolu na tržnici zvané „Kravín“ v obci Strážný. Při kontrole byl zjištěn prodej CD, DVD, Game Boy a textilu značek Jack Wolfskin, Bench., G-Star a Element, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Majitele zboží se nepodařilo zjistit. Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv souvisejících s právem autorským a majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 812.653,- Kč.
     Od začátku roku 2010 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 80 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na CD a DVD nosiče a textilní výrobky.


por. Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky