CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 01.02.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci bilancovali rok 2010

Částkou ve výši téměř šest a čtvrt miliardy korun, která v sobě zahrnuje příjmy na clech a na daních, přispěli za rok 2010 do státního rozpočtu celníci na jihu Čech. Největší částka ve výběru spotřebních daní připadá na minerální oleje, a to více jak 5 miliard korun. Více jak 508 milionů korun inkasovali na spotřební dani z lihu a lihovin, 281 milionů na spotřební dani z piva, téměř 200 tisíc korun na spotřebních daních z vína tabáku a tabákových výrobků. Celníci spravují také tzv. ekologické či energetické daně, tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. V roce 2010 zde vybrali částku převyšující 346 milionů korun. Na cle ze zboží, které je na území České republiky dovezené ze zemí mimo Evropskou unii, vybrali bezmála 100 milionů korun.
Se správou spotřebních daní také souvisí kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží. Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani nebo odhalování skladů a nelegálních výroben tohoto zboží. Především se jedná o cigarety a alkohol. Jihočeští celníci například zajistili v roce 2010 přes 750 tisíc kusů nezdaněných cigaret. Minimální spotřební daň z jedné cigarety je přitom 2,01 Kč. Tímto se zabránilo v daňovém úniku za více jak 1,5 milionu korun.
Také rok 2010 byl ve znamení kontrol týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Jihočeští celníci zajistili velké množství padělků a napodobenin různého druhu zboží. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by převyšovala 140 milionů korun. Oproti roku 2009 se jedná o téměř dvojnásobnou hodnotu zajištěného zboží. Nejvíce zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a CD a DVD nosiče. Dále se jedná o výrobky kožené galanterie, sportovní zboží, hodinky, obuv, kosmetiku, pracovní nástroje, hračky apod.
Celní úřady loni na jihu Čech v 63 případech kontrolovaly, zda cizinci, kteří v jejich regionu pracují, tak činí v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 40 cizinců z celkově 164 zkontrolovaných pracovalo bez platných povolení nebo vykonávalo práce, které byly s vydanými povoleními v rozporu. Více jak polovina nelegálně pracujících připadá na občany Ukrajiny, za nimi následovali občané Vietnamu, Číny a Nepálu. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, zemědělství, gastronomie, obchodu a služeb, ve kterých na základě vlastních poznatků zjistili nejvyšší počet nelegálně zaměstnaných cizinců.


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky