CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 15.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Opět padělky na tržnicích

     V minulých dnech provedli jihočeští celníci několik kontrolních akcí týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Cílem těchto akcí bylo zjistit, zda se v kamenných obchodech a na tržnicích skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo zboží bylo případně vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD). Dále se celníci zaměřili i na kontrolu přepravy padělků a napodobenin zboží.
     Výsledkem bylo v pěti případech zajištění většího množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví a autorských práv. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila celkem 5.124.636,- Kč.
     V sobotu 11. června provedli strakoničtí celníci kontrolu na tržnici „Hala 1“ v obci Strážný. Zajistili zde větší množství padělků textilních výrobků a doplňků. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila celkem 451.600,- Kč. Strakoničtí celníci se v neděli 12. června do Strážného vrátili a opět zajišťovali. Tentokráte na tržnici „Kravín“. Znovu se jednalo o textilní výrobky, doplňky, dále brýle, hodinky a také CD a DVD nosiče. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v tomto případě činila 1.114.350,- Kč. V neděli provedli kontrolu také českokrumlovští celníci, a to na tržnici ve Vyšším Brodu. I zde zajistili větší množství padělaného zboží, především se jednalo o textilní výrobky, sluneční brýle a výrobky kožené galanterie. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila  3.218.220,- Kč. Poslední dva případy se staly v úterý 14. června. Strakoničtí celníci při kontrole dvou kamenných obchodů ve Volyni na Strakonicku zajistili větší množství padělků obuvi, hodinek, hraček, brýlí, parfémů a doplňků. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila celkem 340.466,- Kč. 
     Od začátku roku 2011 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 55 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a obuv. 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky