CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 20.09.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Akce CASTELLO

V minulých dnech bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem „CASTELLO“ týkající se nezákonné distribuce neznačených cigaret a nezákonné distribuce nezdaněných alkoholických výrobků porušujících práva duševního vlastnictví.
Několikaměsíční rozpracování (pátrání) bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního ředitelství České Budějovice. Na silnici u motorestu Krsko – směr Praha bylo v součinnosti s hlídkou Mobilního dohledu CŘ Praha zastaveno vozidlo VW Sharan, ve kterém celníci nalezli větší množství cigaret, které byly označeny ukrajinskými kolky. Následně byly provedeny na území Středočeského a Jihočeského kraje domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, při kterých bylo zajištěno značné množství cigaret neznačených v souladu se zákonem a dále alkoholických nápojů, které nebyly označeny kontrolní páskou. Zadrženy byly dvě osoby (muži) ve věku 57 a 49 let. Také byla zajištěna finanční hotovost pravděpodobně pocházející z trestné činnosti. 
Celkem bylo zajištěno 517.900 ks cigaret různých značek. Buďto se jednalo o nekolkované cigarety nebo o cigarety se zahraničními kolky. Část neznačených cigaret byla ukryta ve stropních prostorech prodejního stánku. Dále bylo zajištěno celkem 321 litrů lihovin, které nebyly označeny kontrolní páskou v souladu se zákonem. Jednalo se o litrové lahve tuzemáku a vodky. Na etiketách byl uveden výrobce ze Slovenska. Původ alkoholu nebyl zjištěn. Byly odebrány vzorky a v současnosti probíhá jejich analýza v Celně technické laboratoři v Praze. Výsledky by měly být známy v řádech dnů.  Únik jen na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na více jak milion korun. V současné době je případ nadále v šetření celníků. Po doručení potřebných odborných vyjádření bude věc předána s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelých osob, kterým hrozí trest odnětí svobody až na osm let, zákaz činnosti a peněžitý trest. Ve věci zajištěného zboží bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu.
Tento případ je svým rozsahem jedním z největších svého druhu za několik posledních let. Srovnatelnými případy jsou realizace akce s krycím názvem „NAVIS“, kdy v květnu letošního roku celníci zajistili cigarety, řezaný tabák, alkoholické výrobky, komponenty na výrobu alkoholických výrobků a také kompletní stáčecí zařízení určené k plnění, uzavírání a označování alkoholických výrobků ve spotřebitelských baleních. Dalšími srovnatelnými případy jsou realizace s krycím názvem „LOSTRIS“, kdy v srpnu loňského roku celníci zabránili úniku na SPD ve výši 11 milionů korun a akce „ECHELON“, při které byla v červenci roku 2009 v zemědělské usedlosti na Prachaticku odhalena nelegální linka na výrobu cigaret.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky