CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 27.07.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci využili služeb velkokapacitního mobilního rentgenu CS ČR

Ve středu a ve čtvrtek tohoto týdne prováděli českobudějovičtí celníci v prostorách letiště v Plané u Českých Budějovic kontrolní akci zaměřenou na přepravu zboží v nákladních automobilech. K dispozici měli velkokapacitní mobilní rentgen Celní správy ČR, který váží 25 tun, na délku má 12 metrů a je vysoký 4,8 metru. 
Tento rentgen je jediný v ČR a je využíván při pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu a při kontrole přeprav mezi členskými státy Evropské unie a přeprav na území ČR, ke kterým je Celní správa zmocněna na základě zvláštních právních předpisů (např. přeprava odpadů, nebezpečných látek – ADR, chemických a radioaktivních látek). Jeho další využití je též v boji proti terorismu, nelegální migraci a přepravě omamných a psychotropních látek na území ČR. Rentgen je nasazován na hraničních přechodech, u celních úřadů, na kontejnerových překladištích, letištích, železničních nádražích, dálničních odpočívadlech a odstavných plochách u místních komunikací.
Hlídky českobudějovických celníků stahovaly kamiony jedoucí ve směru na Dolní Dvořiště do areálu letiště v Plané, kde probíhaly následné kontroly za pomoci mobilního rentgenu. Za dva dny bylo takto zkontrolováno více jak tři desítky nákladních vozidel a dodávek. Pro řidiče kontrolovaného vozidla není tato kontrola časově náročná. Pokud je vše v pořádku, tak celý proces trvá přibližně deset minut. Nejdříve musí předložit doklady k vozidlu a k nákladu, poté najede do určeného prostoru, vypne motor, zatáhne ruční brzdu a vozidlo opustí. Následuje rentgenování vozidla, které trvá pár desítek vteřin. Během této doby nabírají detektory v rameni jeřábu informace o intenzitě prošlého rentgenového záření, ze kterých je v reálném čase vytvářen výpočetním systémem radioskopický obraz nákladu a vozidla, který je posílán na pracovní stanice operátorů k vyhodnocení, které trvá průměrně do 5-ti minut.
V roce 2011 rentgen odhalil nezákonně převážený náklad v šesti případech. Jednalo se o pohonné hmoty, cigarety a v jednom případě byla v kabinovém prostoru kamionu zjištěna celostátně hledaná osoba. Nejznámější událost spojená s velkokapacitním mobilním rentgenem je z roku 2006, kdy bylo v blízkosti tehdejšího hraničního přechodu Břeclav nalezeno v přední části návěsu kamionu celkem 21 běženců.
Místo, kde velkokapacitní rentgen působil, nebylo vybráno náhodně. Nejenže Letiště České Budějovice leží na strategické pozici při výjezdu z města, je zde dostatek prostoru a klidu pro kontrolu kamionů, ale mezi celní správou a letištěm funguje už dlouhodobá spolupráce. Letiště České Budějovice je držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz s vnější hranicí. Celní odbavení potřebují letadla pohybující se mimo území členských států EU. Nejčastěji se jedná o lety do Švýcarska či do Chorvatska.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky