CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 24.07.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci zajistili padělky za téměř 11 milionů

V minulých dnech provedli jihočeští celníci dvě kontrolní akce týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Cílem těchto akcí bylo zjistit, zda se v kamenných obchodech a na tržnicích skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo zboží bylo případně vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).

Výsledkem bylo ve dvou případech zajištění většího množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví a autorských práv. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila celkem 10.515.180,- Kč.

Ve čtvrtek 19. července provedli příslušníci Celního ředitelství České Budějovice na základě soudního příkazu prohlídky jiných prostor a pozemků v nebytových prostorách určených k prodeji zboží v katastru obce Vyšší Brod. Výsledkem této akce bylo zajištění většího množství textilního a galanterního zboží, hodinek, obuvi a brýlí. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 3.712.000,- Kč.

V pátek 20. července provedli strakoničtí celníci kontrolu na tržnici „Kravín“ v obci Strážný. V jednom ze stánků zajistili větší množství padělků textilních výrobků a doplňků. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila celkem 768.080,- Kč. Při kontrole jiného stánku byl zjištěn prodej a nabídka audiovizuálních nosičů. Výsledkem bylo zajištění celkem 10.203 ks pirátských kopií CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv souvisejících s právem autorským by v případě prodeje činila 6.035.100,- Kč. Majitele zboží se nepodařilo zjistit. Jak je to v těchto případech obvyklé, asijský trhovec před celníky utekl.

Od začátku roku 2012 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 48 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, CD a DVD nosiče a obuv. 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky