CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 27.01.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Podloudná přeprava minerálních olejů

Během čtyř dnů zajistili českobudějovičtí celníci ve dvou případech celkem 1.295 litrů motorové nafty a topného oleje.
Ve čtvrtek 19. ledna zastavili v Lišově příslušníci hlídky mobilního dohledu dodávkový automobil Citroen Jumper, který řídil 23-letý muž z Českých Budějovic. Celníci provedli kontrolu vozidla a zjistili, že muž přepravuje v nákladovém prostoru tři plechové sudy (každý o objemu 200 litrů) a z toho je jeden prázdný. Řidič prohlásil, že zbylé dva sudy obsahují motorovou naftu o celkovém množství 300 litrů. Dále sdělil, že motorovou naftu načerpal u stojanu v areálu firmy v Lišově a vezl jí do Větřní, kde ji měl přečerpat do nádrží stavebních strojů patřících jedné místní společnosti. Na základě těchto informací požadovali celníci od kontrolované osoby předložení dokladů, které by prokázaly zdanění vybraných výrobků dle § 5 zákona č. 353/2003 Sb., zákona o spotřebních daních. Odpověď byla záporná. Muž řekl, že žádný doklad nemá. Celníci odebrali vzorek deklarované motorové nafty a zboží v hodnotě převyšující 10.000,- Kč zajistili. Výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na částku 3.285,- Kč.
V pondělí 23. ledna v odpoledních hodinách zastavili českobudějovičtí celníci u obce Dynín dodávkový automobil Renault Master, který řídil 32-letý muž z Velkého Meziříčí. Celníci provedli kontrolu vozidla a zjistili, že se v nákladovém prostoru nachází plastová přepravní nádrž s větším množstvím vybraných výrobků - minerálního oleje červené barvy. Řidič prohlásil, že si dodávku vypůjčil od svého otce, který je majitelem vozidla a že v nádrži je celkem 995 litrů topného oleje, který nakoupil od německého obchodníka s pohonnými hmotami v Neureichenau. Celníci od kontrolované osoby požadovali doklady, které by prokazovaly režim, v jakém jsou vybrané výrobky dopravovány nebo doklady, které by prokazovaly jejich zdanění. Muž předložil pouze pokladní doklad od německého prodejce a prohlásil, že žádné jiné doklady u sebe nemá a neví, v jakém režimu tyto vybrané výrobky dopravuje. Dále sdělil, že minerální oleje červené barvy si veze zcela pro svojí osobní potřebu a bude ji používat pro vytápění servisní dílny. Velkou zajímavostí byla sama konstrukce plastové přepravní nádrže. Její technologickou součástí bylo výdejní zařízení – výdejní pistole.  Celníci odebrali vzorek deklarovaného topného oleje a zboží v hodnotě 35.000,- Kč zajistili. Výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na částku 10.896,- Kč.
V obou zjištěných případech mají celníci podezření na nezákonné jednání. V případě, že se toto potvrdí, hrozí majitelům propadnutí zboží ve prospěch státu a budou vyzváni k podání daňového přiznání a zaplacení spotřební daně.
V posledních měsících Celní správa zaznamenala a sleduje trend dovozu vybraných výrobků z příhraničních oblastí (Rakousko, Německo). Množí se případy přepravy vybraných výrobků v nádobách nepřevyšujících obsahem 1000 litrů, což souvisí s případnými přísnými podmínkami přepravy nebezpečných nákladů (ADR).

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky