CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 16.04.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

500 kartonů cigaret pro osobní spotřebu

     V prvních patnácti minutách po zahájení preventivní kontrolní akce celní správy v Náchodě dne 16. dubna 2009 celníci odhalili 500 kartonů cigaret značky CLASSIC, které nebyly označeny platnými tabákovými nálepkami pro ČR.

   Muž ukrajinské národnosti je vezl v osobním automobilu BMW ostravské státní poznávací značky z Ukrajiny přes Polsko do České republiky.

     Únik na cle, daních a poplatcích celníci vyčíslili  na částku téměř 250 tisíc korun.  Muž vypověděl, že si cigarety na naše území vezl pro svoji osobní spotřebu; přičemž osvobození od cla a daně  ze zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie,  se přiznává do maximálního množství 200 kusů cigaret  na osobu. Vzhledem ke skutečnosti,  že množství několikanásobně překročilo povolený limit, celníci cigarety zajistili, muže zadrželi a hrozí mu v trestním řízení za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby trest odnětí svobody 6 měsíců až 3 roky nebo peněžitý trest.

 

     Kontrolní akce východočeských celníků probíhaly souběžně také na silnicích ve Starostíně, Královci, Otovicích a Dolní Lipce a v železniční přepravě na rychlíku R 250 jedoucího z Wroclawi do Hradce Králové na trase z Žamberka do Hradce Králové.     

     Hlavním cílem kontrol bylo pátrání po zboží, které by mohlo uniknout dohledu celníků, kontrola přeprav vybraných výrobků (minerálních olejů, lihu, piva, vína a meziproduktů a tabákových výrobků) podléhajících spotřební dani, dále vyhledávání omamných a psychotropních látek a kontrola přeprav radioaktivních materiálů.

     Při své kontrolní činnosti celníci zároveň využívali informací z databází společného  pracoviště Celní správy a Policie České a Polské republiky, které bylo zřízeno před měsícem v polské Kudowě Slone; zároveň si ověřovali schopnost pracoviště vyhledávat informace při větší zátěži.

     Kontrolní hlídka v Náchodě  byla navíc vybavena velkokapacitním mobilním rentgenem, dvacetitunovým vozidlem, které je schopné bez  vykládky zboží v kamionu, kontejneru či osobním automobilu, zkontrolovat obsah.

     Na kontrolní akce byli nasazeni také psovodi se služebními psy na vyhledávání tabákových výrobků a drog.

    

 

    

por. Ing. Jitka Fajstavrová 
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: 495 756 209
mobil: 604 221 327
fax: 495 756 200  e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky