CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 11.06.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Celníci odhalili další případ pašování léků obsahující pseudoefedrin

     Téměř dva tisíce tablet léků zajistili trutnovští celníci při jedné ze svých preventivních kontrol na komunikaci u obce Královec dne 10. 6. 2009. Léky Nurofen, Modafen, Ibuprom, Acatar, Clarinase, Sudafed, Rhinafen, Cirrus, Disophrol Retard vezli tři muži české státní příslušnosti ve věku 40, 30 a 31 let z Polska do České republiky. Převážené léky obsahovaly pseudoefedrin, prekurzor, který je zneužíván pro výrobu pervitinu.
     Případ byl předán Celní protidrogové jednotce generálního ředitelství cel, která ho zpracovala a s návrhem na zahájení trestního stíhání všech tří osob předala Policii ČR.
Za trestný čin nedovolené  výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů hrozí mužům trest odnětí svobody v délce jednoho roku až pěti let.
 
     Ve Východních Čechách je to již třetí případ záchytu prekurzorů. První pašerák byl odhalen na začátku měsíce dubna, jednalo se o 6000 tablet léku Sudafed  a Acatar, druhý na konci minulého týdne – více než 1000 tablet Sudafedu.
     Celníci  provádějí  nejen namátkové kontroly v příhraničních oblastech, ve vnitrozemí, na letištích; v nákladní i osobní přepravě, ale využívají rovněž informací Celní protidrogové jednotky generálního ředitelství cel, která se zabývá odhalováním trestné činnosti v souvislosti s dovozem, vývozem a průvozem zboží.
     Důležitou roli při namátkových kontrolách hrají také psovodi  se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání omamných a psychotropních látek a prekurzorů. Psi je dokážou označit nejen ukryté v zavazadlech nebo na těle člověka, ale také v důmyslných úkrytech v konstrukčních dutinách vozů.
   

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové  tel: 495 756 209
mobil: 604 221 327  fax: 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky