CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 14.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Dva záchyty východočeských celníků ve dvou dnech

     Každý den se celníci snaží, mimo jiné, bránit práva majitelů ochranných známek tím, že odhalují falzifikáty „značkového“ zboží. Pokud jsou splněny zákonné podmínky, nabízí je pak humanitárním organizacím.
     V neděli 12. července 2009 v rámci preventivní kontrolní akce společná hlídka královéhradeckých a pardubických celníků skupiny mobilního dohledu zastavila na dálnici D11 muže polské státní příslušnosti. V zavazadlovém prostoru osobního automobilu převážel 93 párů obuvi a 141 kusů textilu podezřelého z porušení práv ochranných známek Adidas, Nike, Puma, Lacoste, Versace a Dolce Gabanna. Uvedl, že zboží nakoupil na pražské tržnici a vezl do Polska pro svoji osobní potřebu. Škodu, která by byla způsobená majitelům ochranných známek, celníci vyčíslili na částku téměř půl milionu korun.
      Následující den v pondělí 13. července celníci z Ústí nad Orlicí při celním řízení zkontrolovali kontejner české společnosti,  a ten obsahoval sportovní obuv podezřelou z porušení práv ochranné známky MIZUNO. 4256 párů obuvi původem z Číny mělo namířeno přes Českou republiku převážně na slovenské, maďarské a další trhy Evropské unie. Škoda, která by vznikla majiteli ochranné známky při vpuštění zboží do prodeje v tomto případě, by dosahovala výše téměř 12 milionů korun.
     Veškeré zboží celníci zajistili a uskladnili ve skladech celních úřadů v Hradci Králové a Klášterci nad Orlicí, kde zůstane až do vyřízení jednotlivých případů.
     Celní úřad může každému z majitelů padělaného zboží uložit pokutu až do výše 100 tisíc korun.
   

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové  tel: 495 756 209  mobil: 604 221 327  fax: 495 756 200  e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky