CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 13.08.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Celníci si "posvítili" na dalšího "pašeráka"

     Více než 22 tisíc tablet léku IBUPROM zajistila hlídka trutnovských celníků při běžné silniční kontrole. Stalo se tak ve večerních hodinách 11. srpna 2009 v příhraničí nedaleko obce Královec.  36letý muž české státní příslušnosti je vezl zabalené v papírových krabicích v zavazadlovém prostoru modrého Fordu Escord z Polska do České republiky.  Na jakékoliv otázky celníků odmítl odpovídat.
     Léky IBUPROM obsahují v každé tabletě 30 mg látky pseudoefedrin, která je zneužívána k výrobě pervitinu.  Z této zásilky by bylo možné vyrobit zhruba 14 tisíc dávek pervitinu.
     Za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek  a jedů hrozí muži trest odnětí svobody v délce jednoho roku až pěti let.

     V územní působnosti Celního ředitelství Hradec Králové se za posledních 5 měsíců jedná již o čtvrtý případ záchytu prekurzorů. Prvního pašeráka celníci odhali na začátku měsíce dubna, jednalo se o 6 tisíc tablet léku Sudafed  a Acatar; další dva záchyty léků Sudafed, Nurofen, Modafen, Ibuprom, Acatar, Clarinase, Rhinafen, Cirrus, Disophrol Retard v celkovém množství 3 tisíce tablet provedli v červnu tohoto roku.

     
 

por. Ing. Jitka Fajstavrová 
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: 495 756 209
mobil: 604 221 327  fax: 495 756 200  e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky