CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 15.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Boty z Číny skončily u celníků

     Obuv podezřelou z porušení práv k ochranným známkám HH Helly Hansen a Gucci zajistili ve dvou dnech dvěma obchodním společnostem celníci z Ústí nad Orlicí.

     Ve čtvrtek 11. března 2010 neprošlo běžnou celní kontrolou v rámci celního dohledu společnosti z České Třebové téměř devět tisíc párů sportovní obuvi a škoda způsobená majiteli ochranné známky HH Helly Hansen by se vyšplhala  na částku 21 600 000 korun.

    O den později celníci zkontrolovali další kontejner, tentokrát společnosti z Prahy, kterou zastupoval při celním řízení deklarant z Vysokého Mýta. Deset tisíc osm set párů dámské a pánské obuvi podezřelé z porušení práv k ochranné známce Gucci skončilo na tomtéž místě jako u předchozího případu – ve skladu celního úřadu.  Škoda, kterou by utrpěl majitel ochranné známky, pokud by zboží bylo propuštěno na české trhy a další trhy zemí Evropské unie, by dosáhla výše 27 000 000 korun.

     Oběma majitelům ochranných známek nyní běží desetidenní lhůta, ve které mohou volit mezi dvěma postupy.  Prvním z nich je obrana soudní cestou prostřednictvím Městského soudu v Praze, který s konečnou platností určí, jestli se skutečně jedná o padělky. Další možnou variantou je institut tzv. zjednodušeného řízení, kdy majitel ochranné známky předá celnímu úřadu souhlas dovozce s likvidací na jeho náklady bez toho, aniž by proběhl soud.

     Ve správním řízení hrozí dovozci pokuta ve výši až 100 000 korun.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky