CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 04.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Obuv - častý artikl padělání

    Během posledních šestnáci dnů se celníkům v Ústí nad Orlicí podařily odhalit čtyři dovozy, při kterých zajistili více než dvaadvacet tisíc párů obuvi podezřelé z porušení práv k ochranným známkám.

     Ve všech případech dovozů figurovala jediná obchodní společnost  - z České Třebové. Ve dnech 16., 19. února a 1. a 3. března 2010 celníci při běžné kontrole v rámci celního dohledu zkontrolovali kontejnery, jejichž byla příjemcem. Sportovní obuv světoznámých značek  HH Helly Hansen, Puma, Asics a pantofle Crocs, vše původem z Číny, však neputovaly na český trh a další trhy zemí Evropské unie, ale do skladu celního úřadu.

     Škoda, která by byla způsobená majitelům dotčených ochranných známek při vpuštění zboží do prodeje,  by dosahovala výše téměř třiceti sedmi milionů korun.

     Zatímco majitel ochranné známky Asics se již rozhodl, jak bude postupovat a  předal celnímu úřadu souhlas dovozce s likvidací obuvi na jeho náklady v rámci tzv. zjednodušeného řízení, ostatním majitelům ochranných známek běží lhůta, kdy mohou volit – mezi soudní cestou nebo zjednodušeným řízením. V každém případě však obuv čeká likvidace.

    

     Celníci z východních Čech zajistili v roce 2009 více než sedmdesát osm tisíc a od začátku letošního roku necelých čtyřicet tisíc párů obuvi podezřelé z porušení práv k ochranným známkám.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky