CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 08.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Záchyty na železnici i na silnici

 

     Celníci z východních Čech zajistili ve dvou dnech základní desky k PC a cigarety, na železnici a na silnici.

 

     V neděli 6. června 2010 před pátou hodinou odpolední nastoupili celníci v České Třebové do rychlíku R 400 Silesia jedoucího z Krakova do Prahy, aby provedli běžnou kontrolu zboží, které by mohlo uniknout jejich dohledu. Netrvalo dlouho a na takové zboží skutečně narazili. Ve vagonu, který byl k vlakové soupravě připojený v Kyjevě, služební pes speciálně vycvičený na vyhledávání tabáku, označil dřevěný zásobník na noviny. Po demontáži zásobníku celníci našli v konstrukční dutině prostor, kde vagon od vnější stěny „izolovalo“ dvacet krabiček cigaret značky Jin Ling s ukrajinskými tabákovými nálepkami. Stejná situace se opakovala také u zásobníku na noviny v zadní části vagonu.

    V okamžiku, kdy zkontrolovali neobsazená a neuzamčená kupé, zjistili, že v lůžkovinách, v části prostoru pod umyvadlem, ve skříňkách za zrcadlem je ukryto třicet kusů základních desek s integrovanou síťovou, grafickou a zvukovou kartou. 

       Celkový únik na dani z přidané hodnoty, spotřební dani a cle u zboží zajištěného na rychlíku celníci vyčíslili na částku téměř 30 tisíc korun.

     Pokud by se podařila prokázat vina osobě, která zboží „pašovala“, hrozí jí ve správním řízení za nezákonný dovoz pokuta do výše až 100 tisíc korun a propadnutí zboží.

        

     Několik minut před polednem následujícího dne zastavila hlídka mobilního dohledu náchodských celníků na komunikaci cca 100 metrů od bývalého hraničního celního přechodu v Náchodě - Bělovsi  osobní automobil  Škoda Octavia. Tak jako u ostatních vozidel celníci kontrolovali, jestli řidič neveze zboží, které by mohlo uniknout celnímu dohledu; na rozdíl od předchozích zastavených vozidel však v tomto případě takové zboží našli. V cestovní tašce v kufru měl osmatřicetiletý muž české státní příslušnosti zabalené cigarety s polskými tabákovými nálepkami, celkem 6200 kusů značek Camel, Next, Viceroy Classic Silver a LD Blue, ke kterým nepředložil nabývací doklady.  Vypověděl, že cigarety nakoupil na tržnici v Klodzku a veze je pro svoji osobní spotřebu a spotřebu členů jeho domácnosti do České republiky.  Pro osobní spotřebu je však možné ze zákona v zemích Evropské unie převážet pouze 800  kusů cigaret. Celníci  z tohoto důvodu kuřivo zajistili a únik na spotřební dani vyčíslili na částku téměř 13 tisíc korun.

Muži  hrozí v daňovém řízení propadnutí zboží a doměření SPD. 

 

 

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky