CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 28.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Celníci z východních Čech bilancovali rok 2010


     Částkou ve výši 3 212 689 685, která v sobě zahrnuje příjmy na cle a na daních,  přispěli do státního rozpočtu celníci na východě Čech. Je to téměř o 300 milionů více než v roce 2009.  Bezmála milion korun inkasovali na spotřební dani z vína, 101,5 milionu na spotřební dani z piva, 212 milionu na spotřební dani z lihu a lihovin, 35 milionů na spotřební dani z tabáku a tabákových výrobků. Prvenství ve výběru spotřebních daní měly minerální oleje, jejichž výběr představoval částku vyšší než 2 miliardy korun. 
Na cle a dani z přidané hodnoty ze zboží, které je na území České republiky dovezené ze zemí mimo Evropskou unii, vybrali 387 milionů korun, z této sumy představuje položka cla bezmála 375 milionů korun. Celníci vybrali a vymohli také dalších 35,5 milionu na pokutách, které lidem ukládají jiné státní organizace a instituce v rámci tzv. dělené správy.

     Také uplynulý rok  celníci vyvíjeli mnohačetné aktivity v boji proti padělkům a napodobeninám zboží. Na východě Čech zajistili při svých kontrolách více než 311 tisíc kusů zboží, z čehož 267 tisíc kusů jen na Celním úřadě v Ústí nad Orlicí. Zabránili tak škodě majitelů práv k ochranným známkám, která by převyšovala 556 milionů korun. Ve skladu celní správy v této chvíli čeká na svůj osud textilní zboží a obuv, počet těchto komodit v kusech byl skutečně nejvyšší; a dále také například zajištěné hračky, parfémy a kosmetika, tašky a kabelky, sportovní zboží, hodinky, šperky a jiné doplňky, pracovní nástroje atd.
Všechno zboží, které se objeví v celních skladech, však nekončí pouze ve spalovnách. Celníci se ho snaží nabízet dětským domovům, domovům pro seniory, kojeneckým ústavům, nemocnicím, charitativním organizacím a jiným organizacím, kterým může být užitečné. Za minulý rok celníci předali téměř 12,5 tisíce kusů osmadvaceti humanitárním organizacím, které si o zajištěné padělky požádaly a splnily podmínky, jež jim v této souvislosti ukládá zákon.

     Celní úřady královéhradeckého a pardubického kraje loni ve 185 případech kontrolovaly, jestli cizinci, kteří v jejich regionu pracují, tak činí v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 222 cizinců z celkově 758 zkontrolovaných pracovalo bez platných pracovních povolení nebo vykonávalo práce, které byly s vydanými povoleními v rozporu. Mezi nelegálně pracujícími tvořili suverénně největší skupinu Ukrajinci a na pomyslném žebříčku za nimi pak následovali lidé z Vietnamu, Moldavska, Makedonie, Arménie, Rumunska a Bangladéše. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, zemědělství, gastronomie, obchodu a služeb a jiných odvětví, ve kterých na základě vlastních poznatků zjistili nejvyšší počet nelegálně zaměstnaných cizinců.

     Skupiny mobilního dohledu, které v první řadě pátrají po zboží uniklém celnímu dohledu, zkontrolovali jen na východě Čech téměř 60 tisíc vozidel a zjistili více než 1,5 tisíce porušení právních předpisů. Uložili za ně peněžité sankce v podobě pokut a kaucí ve výši bezmála 1,8 milionu korun. V rámci kontrol zajistili 2 549 litrů lihu a lihovin, 93 868 litrů minerálních olejů a paliv,  1 050 kg tabáku, 617 480 kusů tabákových výrobků, 201 155 kusů výrobků podezřelých z porušení práv duševního vlastnictví, 290 kusů odpadů a více než 16 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem.

     Celkem tři vozidla celní správy vybavená speciální technikou křižovala v minulém roce úseky dálnice D 11 (Hradec Králové – Praha) a rychlostní komunikace R 33 (Hradec Králové – Náchod) a R 35 (Sedlice – Opatovice). Celníci na nich kontrolovali tzv. časové a výkonové zpoplatnění – platné dálniční  kupóny a uhrazení mýtného poplatku u silničních motorových vozidel nebo jízdních souprav s hmotností nad 3,5 tuny. Za 365 dní v roce odhalili 4 260 řidičů, kteří se snažili mýtný systém oklamat a uložili jim blokové pokuty ve výši téměř 3 milionů korun.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky