CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 28.07.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Konopí a Sudafed celníkům neunikly

          Na Náchodsku a zároveň na Orlickoústecku. Celníci ve východních Čechách už mají velmi dobře vytipované trasy, kudy se snaží pašeráci dopravit své zboží.
      Ve středu 27. července nedaleko bývalých hraničních celních přechodů – v Náchodě a na Dolní Lipce uvízly v sítích celníků další dvě rybky. Tentokrát s 798 rostlinami konopí a 1151 tabletami Sudafedu.
    
     Po třinácté hodině na Dolní Lipce zastavili celníci ke kontrole Volkswagen Golf. Cestovali v něm z Polska dva Češi. Řidič, jednatřicetiletý muž, ukrýval v zeleném vojenském batohu na zadní sedačce 1151 tablet léku Sudafed se 60 mg pseudoefedrinu v každé tabletě. Tuto látku zneužívají „vařiči“ drog k výrobě pervitinu. 899 tablet bylo vymačkáno z originálního balení do igelitové tašky, zbylé léky zůstaly sice v balení, ale bez krabiček. Při prohlídce vozu celníci našli ještě dvě plastové dózy se zbytky bílého krystalického prášku.

     V podvečer téhož dne celníci při běžné kontrole vozidel v Náchodě přistihli třicetiletého Poláka, který vezl z naší republiky do Polska 798 rostlin konopí. Usvědčil ho charakteristický zápach, který se linul z otevřeného okénka, už v okamžiku, kdy celníkům předkládal své doklady totožnosti. Přestože tvrdil, že nemá zdání o tom, co veze, pro celníky nebylo složité rostliny najít. Byly uložené v osmi krabicích v zavazadlovém prostoru automobilu.
   
      Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí mužům v obou případech trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let. 

 

    


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky