CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 31.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Nový trend v pašování léků s pseudoefedrinem

     Královéhradečtí celníci zaznamenali ve středu 30. března u bývalého hraničního celního přechodu Náchod–Běloves nový způsob přepravy tablet obsahujících pseudoefedrin.

     Léky Sudafed se šedesáti mg látky pseudoefedrin v každé tabletě zneužívané drogově závislými pro výrobu pervitinu, byly rozpuštěné v tekutině a nalité do obalů od nápojů.  Necelý litr roztoku oranžové barvy ukrývala krabice od pomerančového džusu a zhruba do dvou třetin byla naplněná také 1,5 litrová plastová láhev od piva; povalovaly se na podlaze před sedadlem spolujezdce. Přítomnost pseudoefedrinu potvrdil celníkům na místě provedený narkotest. Přesné složení tekutiny určí však až chemická expertíza v celně-technické laboratoři. O tom, že Češi ve věku 29 a 51 let v modrém Fordu Mondeo před celníky cosi tají, vypovídalo jejich velmi nervózní chování. Vzápětí začali tvrdit, že si „nápoje“ u nich v autě jistě zapomněl neznámý Polák, kterého vezli z Prahy do Kladska. 
    
     Před pátou hodinou odpolední, pět hodin po předešlém záchytu a na tomtéž místě celníci zabránili dalším úmyslům dvou Čechů. Přesto, že sedmadvacetiletý řidič a jeho o sedm let mladší spolujezdec vypověděli, že nic nepřeváží a že vezli jen svého kamaráda do Polska na svatbu, vraceli se s téměř třemi a půl tisíci tabletami léků Sudafed. Měli je uložené ve tmavé sportovní tašce v zavazadlovém prostoru osobního automobilu Škoda Octavia pod osobními svršky.
    
     Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí všem trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let. 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky