CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 18.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

V jediném dni odhalili celníci na východě Čech dva případy pašování léků s pseudoefedrinem

       Během jediného dne, ve čtvrtek 17. března, zastavili královéhradečtí celníci nedaleko bývalého hraničního celního přechodu Náchod Běloves dvě vozidla, jejichž osádky převážely z Polska do České republiky léky obsahující pseudoefedrin. V obou případech se jednalo o Sudafed, který v každé tabletě obsahuje 60 mg látky zneužívané drogově závislými k výrobě pervitinu. Oba případy měly také dalšího společného jmenovatele, a sice prvotní vyjádření cestujících. Svorně celníkům totiž tvrdili, že vezou pouze své osobní věci a jedou z nákupů. Uvedené cíle jejich cest, převážené „zboží“ a  další výpovědi se však lišily.

     Ve voze značky Škoda Felicia, kterou celníci zastavili krátce po desáté, cestovali dva muži, mladíci ve věku 20 a 22 let.  Jeli si údajně do polského Klodzka koupit reproduktory. Namísto nich však celníci objevili v odkládací poličce přístrojové desky po odmontování jejího dna dvě platové krabičky. Jednu s 597 tabletami Sudafedu a v druhé igelitový sáček se šedivým práškem a skleněnou lahvičkou se zbytky prášku. Narkotesty prokázaly, že se jedná o pervitin. V černém batohu na zadním sedadle byl uložený revolver Alfa model 620 ráže 6 mm flobert a v zavazadlovém prostou v černé tašce platová krabička s prázdnými igelitovými sáčky a skleněnými miskami, červené pouzdro s jehlami, injekčními stříkačkami, dále zkumavky, zrcátko a digitální váhy. Všechny tyto předměty muži našli, dle jejich výpovědi, pohozené u obchodního domu.   

     Ford Tranzit původně údajně mířil na tržnici do města Kudowa Zdroj a zpět do Čech se vracel před pátou hodinou odpolední.  Řídil devětatřicetiletý muž a doprovázela ho o rok starší žena. Celníci našli v kabině vozidla v cestovní tašce 1200 tablet léku Sudafed a v dámské kabelce v pouzdru na brýle několik kusů injekčních stříkaček, prázdných igelitových pytlíků a škrtidlo. Zatímco řidič vypověděl, že o takových předmětech v autě nemá zdání, žena celníkům sdělila, že ji v Polsku oslovil neznámý muž a požádal ji o dodání na stanovené místo v konkrétním čase.

     Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí všem zúčastněným trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let. 

     V minulém roce celníci na východě Čech zajistili více než 16 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem. Jednalo se převážně o léky nazvané Sudafed, Modafen, Disophrol Retard, Claritine Active, Cirrus, Clarinase. 
 
   Od začátku letošního roku byli úspěšní v sedmi případech, kdy odhalili na vstupu do naší země téměř devět tisíc tablet léků obsahujících pseudoefedrin.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky