CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 08.01.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Olomoučtí celníci odhalili další nelegální pěstitelskou pálenici

Celníci z odboru pátrání Olomouckého celního ředitelství včera, 7. ledna 2005 v podvečerních hodinách, odhalili nedovolenou výrobu alkoholu v podobě ovocných destilátů.

Na základě indicií získaných vlastním šetřením celníci provedli domovní prohlídku rodinného domu v obci Koryčany na Kroměřížsku. Ve sklepních a dalších přilehlých prostorách domu bylo nalezeno rozsáhlé výrobní zařízení k pěstitelskému pálení, které bylo v okamžiku zásahu v plném provozu. Dále se zde nacházelo 634 litrů již vyrobeného destilátu o obsahu cca 56 % etanolu a 900 litrů kvasu určeného ke zpracování. Veškeré zařízení pro nedovolenou výrobu a nelegálně vyrobený alkohol byl zajištěn.

V rámci domovní prohlídky bylo současně zjištěno nezákonné připojení k elektrické rozvodné síti mimo měřící zařízení. Na místo byl z tohoto důvodu přivolán pracovník Jihomoravských rozvodných závodů E-ON za účelem provedení nezbytných opatření směřujících k nápravě.

Majiteli zařízení pro nelegální výrobu alkoholu hrozí odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, ve výši cca 50 000,- Kč, podle ustanovení § 148 odst. 1 zákona č. 140/1961, trestní zákon.

Podobný případ byl Olomouckými celníky realizován již v listopadu loňského roku. Zde však bylo zajištěno výrazně menší množství vyrobeného alkoholu.

Celní ředitelství má k dispozici videozáznam a fotodokumentaci.


 


Dagmar Bočková 
tisková mluvčí CŘ Olomouc  tel., zázn., fax : 585111223  mobil: 603166200  email: d.bockova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky