CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 25.01.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Co je to INTRASTAT?

Na základě opakujících se dotazů z řad veřejnosti poskytuje Celní ředitelství Olomouc tuto stručnou informaci, která by měla alespoň částečně přiblížit problematiku Intrastatu.

Intrastat je statistický systém, který eviduje pohyb zboží mezi členskými státy Evropské unie, hovoříme o vnitrounijním pohybu zboží.

Již od května roku 2004 dovozce nepředkládá zboží ze zemí Společenství celnímu úřadu, ale pouze jednou měsíčně, každý dvanáctý pracovní den nahlásí, kolik jakého zboží přijal nebo odeslal. Hlášení se může podávat několika způsoby. Nejjednodušší je vykazování programem IDES-CZ, který je k dispozici zdarma, a to na celních úřadech nebo z internetových stránek Generálního ředitelství cel www.cs.mfcr.cz.

Údaje do systému Intrastat však nemusí hlásit subjekty, které nesplní stanovený objem odeslaného nebo přijatého zboží. Používáme zde termín asimilační práh nebo také osvobozující práh. Pro rok 2005 je stanoven na čtyři miliony korun pro odeslání a dva miliony korun pro přijetí. Hodnoty zboží jsou však kumulovány od začátku do konce roku 2005.

Pokud subjekt splní asimilační práh, stává se zpravodajskou jednotkou, která je povinna začít vykazovat údaje Intrastatu. Zpravodajská jednotka, která přesáhne sto miliónů korun za zboží přijaté nebo odeslané, což je práh specifický, musí vykazovat údaje podrobnější.

Do výkazů pro Intrastat se nevykazují údaje o zboží přijatém od osoby, která není zaregistrována k DPH v zemi odeslání. Rovněž se nevykazuje zboží odeslané osobě, která není plátcem DPH v zemi určení.

Další informace o systému Intrastat lze získat na internetových stránkách Generálního ředitelství cel www.cs.mfcr.cz nebo na stránkách Českého statistického úřadu www.czso.cz (například v Příručce pro Intrastat, kde jsou uvedeny mimo jiné i veškeré právní předpisy vztahující se k této problematice).

 


Marie Bortlová  ref. konzultace a poradenství  Celního ředitelství Olomouc  tel: 585 111 172  mobil: 731 196 673  fax: 585111113  e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky