CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 19.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Olomoučtí celníci zjistili téměř pětatřicetimilionový únik na spotřební dani

Olomoučtí celníci dokončili minulý týden případ s krycím názvem „STAR“, týkající se šetření obchodů s nezdaněným alkoholem. Celková výše škody na neodvedené spotřební dani byla vyčíslena na bezmála 35 milionů korun.

Na základě prvotních informací finančního úřadu a policie byl pracovníkům Celního ředitelství Olomouc předán k prošetření případ, kde byly finančním úřadem zjištěny nesrovnalosti v účetních dokladech a vzniklo zde podezření z možného úniku spotřební daně. Celníci šetřením zjistili, že v letech 2002 – 2004  byly distribuovány lihoviny do obchodních řetězců, aniž by byla odvedena spotřební daň. Celková výše úniku na spotřební dani za cca 642 tisíc lahví lihovin s obsahem čistého lihu cca 136 tisíc litrů činí bezmála 35 milionů korun.

Případ byl předán Policii ČR (FIPO) a pachatelům hrozí za spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby trest odnětí svobody až na dvanáct let.
 
Na závěr lze říci, že odhalení těchto skutečností pracovníky Celního ředitelství Olomouc je důkazem výrazného úspěchu spolupráce mezi finančními a celními orgány jako správci daně a že i tímto způsobem může být zabráněno v páchání další trestné činnosti v daňové oblasti.

Celní ředitelství má k dispozici ilustrační fotografie.

  

Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 731 196 673
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky