CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 29.01.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Zlínští celníci vybrali jedna a půl miliardy na daních

Více než jednu a půl miliardy korun vybrali zlínští celníci v roce 2007 na spotřební dani, z čehož největší podíl cca 70% tvoří daň z minerálních olejů a cca 30% daň z lihu, tabákových výrobků, vína a meziproduktů. Celní úřad Zlín eviduje téměř 140 % navýšení vybrané spotřební daně  oproti loňskému roku.

Dalších necelých 254 milionů korun bylo vybráno na cle, které je vyměřováno pouze u zboží dováženého ze třetích zemí. Jedna čtvrtina cla se odvádí do státního rozpočtu a zbývající částka pak do pokladny EU.

V rámci CÚ Zlín bylo v období od ledna do prosince loňského roku provedeno téměř dva tisíce kontrolních akcí v oblasti silničního provozu, během nichž bylo zjištěno více než sto porušení právních předpisů. Hříšníkům byly uloženy peněžité sankce v podobě pokut a kaucí ve výši bezmála 230 tisíc korun.


Pracovníci celního úřadu rovněž kontrolovali prodávané zboží, které by mohlo vykazovat znaky padělků nebo napodobenin ochranných známek a také zda nabízením a prodáváním nedochází ke klamání spotřebitele. V rámci těchto kontrol zajistili v loňském roce více než 1 500 kusů zboží. Jednalo se zejména o textilní výrobky, elektroniku, obuv, parfémy, hračky a bižuterii různých renomovaných značek. Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla vyčíslena na více než dva miliony korun.


Celníci mají také výhradní pravomoc vybírat a vymáhat pokuty ukládané jinými státními organizacemi a institucemi. V rámci této kompetence tzv. dělené správy vybrali pracovníci CÚ Zlín téměř 120 milionů korun.


por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky