CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 07.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Olomoučtí celníci vybrali více než dvě a půl miliardy na daních

Více než dvě a půl miliardy korun vybrali olomoučtí celníci v roce 2007 na spotřební dani, z čehož největší podíl, cca 55%, tvoří daň z lihu a zbytek cca 45% představuje daň z minerálních olejů, vína, piva a tabákových výrobků. Celní ředitelství Olomouc eviduje téměř šedesátiprocentní navýšení vybrané spotřební daně oproti loňskému roku.

Dalších necelých 640 milionů korun bylo vybráno na cle a dani z přidané hodnoty. Clo je vyměřováno pouze u zboží dováženého ze třetích zemí. Jedna čtvrtina cla se odvádí do státního rozpočtu a zbývající částka pak do pokladny EU.

Skupiny mobilního dohledu v působnosti CŘ Olomouc realizovaly v období od ledna do prosince loňského roku více než čtyři a půl tisíce kontrolních akcí, zaměřených na kontroly dálničních kuponů, přepravních povolení, hmotnosti vozidel, dodržovaní bezpečnostních přestávek, dodržování předpisů v přepravě  nebezpečných věcí, odpadů aj.  Během těchto akcí bylo zjištěno téměř tisíc porušení právních předpisů, za něž byly hříšníkům uloženy peněžité sankce v podobě pokut a kaucí ve výši téměř dva a půl milionu korun.

Pracovníci celního ředitelství rovněž kontrolovali prodávané zboží, které by mohlo vykazovat znaky padělků nebo napodobenin ochranných známek a také zda nabízením a prodáváním nedochází ke klamání spotřebitele. V rámci těchto kontrol zajistili v loňském roce více než sedm tisíc kusů zboží. Jednalo se zejména o textilní výrobky, elektrické nářadí, obuv a hračky různých renomovaných značek. Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla vyčíslena na bezmála čtyřicet milionů korun.

Od ledna loňského roku uplatňují celníci novou kompetenci, týkající se kontrolní činnosti v oblasti uhrazení mýtného poplatku u vozidel nebo jízdních souprav s největší povolenou hmotností nad 12 tun. Za první rok provozu mýtného systému zjistili olomoučtí celníci více než tři tisíce porušení právních předpisů. Neukázněným řidičům uložili v blokovém řízení pokuty ve výši tři miliony korun.

Celníci mají také výhradní pravomoc vybírat a vymáhat pokuty ukládané jinými státními organizacemi a institucemi. V rámci této kompetence, tzv. dělené správy, vybrali pracovníci CŘ Olomouc přes tři sta milionů korun, což je o pět procent více než v loňském roce.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci.

  

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky