CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 15.04.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Společná tisková zpráva Celního ředitelství Olomouc a Sdružení obrany spotřebitelů

V současné době se množí případy, kdy jsou v různých městech zveřejňovány plakáty a letáky velkých prodejních akcí, na nichž je nabízeno k prodeji „zabavené zboží z celních skladů“. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) upozorňuje, že jde o klamavou reklamu a spotřebitelé by měli nakupovat na podobných akcích velmi obezřetně.

K výše uvedeným informacím Celní ředitelství v Olomouci sděluje, že se v žádném případě nejedná o zboží „zabavené z celních skladů“. Pokud by šlo o zboží zajištěné celní správou, nemůže být prodáváno prostřednictvím třetí osoby. Celní správa České republiky prodává zboží pouze formou veřejných dražeb. Jejich termíny jsou zveřejněny na webových stránkách CS i na úředních deskách celních úřadů. Pracovníci Celního ředitelství Olomouc seznámili s výše uvedeným zjištěním Českou obchodní inspekci i Krajský živnostenský úřad v Olomouci.

SOS se domnívá, že jde minimálně o klamavou reklamu ze strany prodávajícího. Ta má zřejmě vyvolat dojem, že se jedná o zboží jiné kvality, než ve skutečnosti je. „Při všech těchto nákupech by si měli spotřebitelé zboží nejen pečlivě prohlédnout, ale pohlídat si i, zda podnikatel plní své informační povinnosti a udává např. i adresu, kde je možné zboží reklamovat či vyměnit – pokud jsou akce tzv. mimo prostory obvyklé k podnikání. To právě v těchto případech bývá a pak má spotřebitel právo zboží vrátit bez udání důvodu do 14 dnů od převzetí,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková.
Celní ředitelství Olomouc má k dispozici fotodokumentaci.

Kontakty:
• Ivana Picková, tisková mluvčí, pickova@spotrebitele.info, 604 956 114
• por. Marie Bortlová, tisková mluvčí, CŘ Olomouc, m.bortlova@cs.mfcr.cz, 724 434 404, 585 111 172

    

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky