CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 02.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Prázdninové úspěchy celníků v působnosti Celního ředitelství Olomouc

Bezmála 580 tisíc kusů cigaret a 80 litrů alkoholu zajistili celníci v působnosti olomouckého celního ředitelství při prázdninových kontrolách mezinárodních přeprav zboží. Předpokládaný daňový únik byl vyčíslen na téměř dva miliony korun. Dále při kontrolách v oblasti ochrany spotřebitele zajistili téměř dva tisíce kusů zboží, jenž vykazovalo znaky napodobenin nebo padělků ochranných známek. Předběžně vyčíslená škoda, způsobená majitelům těchto značek, činí více než 2,3 milionů korun.

Nejen textilní výrobky a obuv mohou vykazovat znaky napodobenin či padělků. Zlínští celníci prováděli 23. července kontrolu u české právnické osoby, u níž ve skladových prostorách firmy zajistili 267 kusů zboží - tonery, cartridge a válce pro tiskárny. Ty byly opatřeny způsobem stejným nebo zaměnitelným s ochrannou známkou Konica – Minolta. Právní zástupci majitele ochranné známky zjištění celníků potvrdili.

Následujícího dne prováděli celníci z Uherskohradišťska obdobnou kontrolu. V prodejně obuvi a kuchyňského zboží zjistili, že prodejce nabízel kuchyňské nože, označené značkou Solingen, a sady kreslících potřeb, označené platnou ochrannou známkou Spongebob. Provedení a nízké prodejní ceny výrobků budily podezření, že se jedná o padělky. To bylo později potvrzeno. 

Téhož dne zajistila hlídka mobilního dohledu Celního ředitelství Olomouc 56 lahví lihovin a více než čtyři tisíce cigaret, když prováděla kontrolu přepravy zboží na silnici ve směru Hranice – Olomouc. Zboží bylo uloženo v zavazadlech, umístěných v ložném prostoru, a v tajných úkrytech ve stropu ukrajinského vozidla.

Dalších 455 tisíc kusů cigaret zajistili olomoučtí celníci ve stejných místech 13. srpna, když zastavili polské dodávkové vozidlo. Po důkladné kontrole nákladového prostoru zjistili tajnou schránku v přední části ložného prostoru, kde byly ukryty cigarety různých značek bez platných tabákových nálepek. Předpokládaný daňový únik byl v tomto případě vyčíslen na bezmála jeden a půl milionu korun.

Neméně úspěšní byli i v pondělí 25. srpna, kdy kontrolovali v blízkosti Hranic na Moravě linkový autobus, jedoucí z Ukrajiny do Prahy. Po důkladné vnitřní kontrole našli v prostoru klimatizace celkem 50 tisíc kusů cigaret značky Prima s ukrajinskými kolky. Vzhledem k tomu, že kontrolovaná osoba nepředložila doklad o zdanění výrobků nebo jejich oprávněné nabytí za cenu bez daně, celníci je zajistili.

Pracovníci hlídky olomouckého mobilního dohledu odhalili nelegální přepravu cigaret i ve čtvrtek 28. srpna. Kontrolou dodávkového automobilu ukrajinské imatrikulace zjistili tajnou schránku v přepážce, oddělující nákladový prostor od přední části pro cestující. V ní našli bezmála 12 tisíc kusů cigaret s ukrajinskými kolky. Uvedené zboží bylo zajištěno a předpokládaný daňový únik byl vyčíslen na téměř 40 tisíc korun.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci.

     
     
     

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky