CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 06.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Olomoučtí celníci vybrali více než tři miliardy na daních

Více než tři miliardy korun vybrali olomoučtí celníci v roce 2008 na spotřební dani, z čehož největší podíl, cca 50%, tvoří daň z minerálních olejů. Dalších, cca 40%, inkasovali celníci z lihu a zbytek z vína, piva a tabákových výrobků. Celní ředitelství Olomouc eviduje téměř dvacetiprocentní navýšení vybrané spotřební daně oproti loňskému roku.

Dalších 670 milionů korun bylo vybráno na cle a dani z přidané hodnoty. Clo je vyměřováno pouze u zboží dováženého ze třetích zemí. Jedna čtvrtina cla se odvádí do státního rozpočtu a zbývající částka pak do pokladny EU.

Od ledna loňského roku disponují celníci novou kompetencí, a to správou ekologických daní. Ta zahrnuje daň z pevných paliv, elektřiny, ze zemního a dalších plynů. Za první rok působení v této oblasti vybrali olomoučtí celníci více než 38 milionů korun.

Skupiny mobilního dohledu v působnosti CŘ Olomouc realizovaly v období od ledna do prosince loňského roku více než pět tisíc kontrolních akcí, zaměřených na kontroly dálničních kuponů, přepravních povolení, hmotnosti vozidel, dodržovaní bezpečnostních přestávek, dodržování předpisů v přepravě nebezpečných věcí, odpadů aj.  Během těchto akcí bylo zjištěno pět tisíc porušení právních předpisů, za něž byly hříšníkům uloženy peněžité sankce v podobě pokut a kaucí ve výši téměř dva milióny korun. V rámci uvedených kontrol zajistili celníci bezmála dva miliony kusů cigaret a více než čtyři tisíce litrů alkoholu. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na šest milionů pět set tisíc korun.

Celníci z olomouckého ředitelství rovněž kontrolovali prodávané zboží, které by mohlo vykazovat znaky padělků nebo napodobenin ochranných známek. V rámci těchto kontrol zajistili v loňském roce více než sedm tisíc kusů zboží. Nejednalo se pouze o textilní výrobky, obuv či hračky různých renomovaných značek, ale také o náhradní díly vozidel Škoda, tonery, cartridge do tiskáren, elektrické nářadí nebo kuchyňské nože. Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla vyčíslena na více než šest milionů korun.

Při kontrolní činnosti v oblasti uhrazení mýtného poplatku u vozidel nebo jízdních souprav s největší povolenou hmotností nad 12 tun zjistili olomoučtí celníci šest tisíc porušení právních předpisů. Neukázněným řidičům uložili v blokovém řízení pokuty ve výši přesahující tři miliony korun.

Celníci provádějí rovněž kontroly zaměstnávání cizinců. V loňském roce realizovali více než dvě stě kontrol, při  nichž prověřili doklady bezmála čtyř set pracujících cizinců. Devadesát šest nemělo platné povolení k zaměstnání a sedm platné povolení k pobytu na území České republiky.

Pracovníci celní správy mají také výhradní pravomoc vybírat a vymáhat pokuty ukládané jinými státními organizacemi a  institucemi. V rámci této kompetence, tzv. dělené správy, vybrali celníci CŘ Olomouc přes tři sta milionů korun.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci.

     
     
 

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: mbortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky